
 

 

Opinion No. 41-3841  

July 21, 1941  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mr. Elliott S. Barker State Game Warden Santa Fe, New Mexico  

{*79} In your letter of July 16 you request our opinion as to whether or not it would be 
permissible for any person charged with the commission of a misdemeanor to plead 
guilty to the commission of the same before a justice of the peace outside of the county 
wherein the misdemeanor was committed, assuming that the party charged with the 
commission of the misdemeanor would formally waive any question of jurisdiction.  

By statute the jurisdiction of a justice of the peace, among other things, is co-extensive 
with the limits of the county in which they shall be elected. Our Supreme Court has 
specifically held that the jurisdiction of a justice of the peace is "inferior, special and 
limited by statute to specific territorial boundaries established by law as a county * * *." 
Territory vs. Valencia, 2 N.M. 108.  

It is a general rule of law that any exercise of jurisdiction by a justice of the peace 
beyond his prescribed territory is coram non judice and void. It is a further general rule 
of law that where the jurisdiction of the Court is specifically prescribed that the parties to 
an action cannot confer jurisdiction on a court by consent or waiver. See 35 C. J. 536.  

In view of the foregoing authority, I am of the opinion that a justice of the peace could 
not legally impose sentence on any person who had committed a misdemeanor in any 
county other than the one in which the justice of the peace was elected.  

Trusting that the foregoing sufficiently answers your inquiry, I am  

By HOWARD F. HOUK,  

Asst. Atty. General  


