
 

 

Opinion No. 41-3917  

October 14, 1941  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mrs. Jennie M. Kirby Director, Department of Public Welfare Santa Fe, New Mexico  

{*106} In your letter of October 6 you request to know whether or not, in our opinion an 
adopted child loses the right to inherit from his natural parents by reason of such 
adoption.  

As a general rule of law, in the absence of a statute to the contrary, an adopted child 
may inherit both from its adoptive parents and from or through its natural parents. 1 C. 
J. 1400. Insofar as I have been able to ascertain, we have no statute in New Mexico 
which prohibits an adopted child from inheriting from his natural parents. Therefore, in 
view of the general rule of law above set forth, and taking into consideration our 
Supreme Court's decision in the case of Dodson, et al., vs. Ward, 31 N.M. 54, I 
conclude that an adopted child in the State of New Mexico does not lose his right to 
inherit from his natural parents where the said parent dies intestate.  

By HOWARD F. HOCK,  

Asst. Atty. General  


