
 

 

Opinion No. 41-3959  

November 26, 1941  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mr. C. R. Sebastian State Comptroller Santa Fe, New Mexico  

{*132} In your letter dated November 22, 1941 you enclose a letter from Mr. Dalbey, 
Bursar of the New Mexico Highlands University at Las Vegas, inquiring as to what taxes 
the University may be subject to upon the sale of tickets to athletic events, student 
plays, etc., to the general public.  

The New Mexico Highlands University, and any other state institution, is not subject to 
the payment of any state taxes upon admissions to any sort of athletic contest, student 
show or other exhibition given by the University.  

Until the passage and approval of the Revenue Act of 1941, passed by the Seventy-
seventh Congress of the United States, no federal tax was levied upon admissions, the 
proceeds of which enured exclusively to the benefit of religious, educational or 
charitable institutions, except in the case of admissions to athletic games or exhibitions. 
However, these exemptions appearing in Title 26, Section 1701, U. S. C. A., have been 
abolished under Section 541 of the Revenue Act of 1941 in this language:  

"(b) Termination of Exemptions. -- Section 1701 of the Internal Revenue Code (relating 
to exemptions from admissions tax) shall not apply with respect to amounts paid, on or 
after the effective date of this Part, for admission."  

The amount of admission tax which must be collected by all persons, associations or 
organizations, as well as state institutions, is provided for under Section 541 of the 
Revenue Act of 1941, sub-section (a), as follows:  

"(a) Reduction of Exemption. -- Section 1700 (a) (1) of the Internal Revenue Code is 
amended to read as follows:  

"'(1) Rate. -- A tax of 1 cent for each 10 cents or fraction thereof of the amount paid for 
admission to any place, including admission by season ticket or subscription. In the 
case of persons (except bona fide employees, municipal officers on official business, 
children under twelve years of age, members of the military or naval forces of the United 
States when in uniform) admitted free or at reduced rates to any place at any time when 
and under circumstances under which an admission charge is made to other persons, 
an equivalent tax shall be collected based on the price so charged to such other 
persons for the same or similar accommodations, to be paid by the person so admitted. 
No tax shall be imposed on the amount paid for the admission of a child under twelve 
years of age if the {*133} amount paid is less than 10 cents'".  



 

 

It thus appears that a tax of ten percent of the amount paid for admission should be 
collected for admission to any place, except that no tax shall be collected on the amount 
paid for the admission of a child under twelve years of age, if the amount paid is less 
than ten cents.  

Trusting that the foregoing sufficiently answers your inquiry, I am  

By C. C. McCULLOH,  

Asst. Atty. General  


