
 

 

Opinion No. 41-3960  

November 26, 1941  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mr. J. D. Hannah Assistant State Comptroller Santa Fe, New Mexico  

{*133} In your letter dated November 22, 1941 you state that the Village of Santa Rosa 
constructed a sewer system under authority of Section 90-2301 of the 1929 Code, but in 
the assessment as made and certified against the improved property, no amount was 
figured for interest on the certificates issued. Your question is whether interest may be 
collected at the rate of 6% upon the total amount assessed, or only upon delinquent 
payments, as is provided in Section 90-2305 of the 1929 Compilation. This section has 
been amended by Chapter 116, Laws of 1939, and in the amendment, as well as the 
original law, it is specifically provided that upon the payment of any installment or the 
whole of such assessment before the same is due, interest thereon shall cease from the 
date of such payment.  

In view of this express language, the person collecting the money due upon said 
assessments could not collect interest upon the total amount assessed, but should 
collect interest only upon the installments that are delinquent.  

Your second question is based upon Section 90-2304, 1929 Code, and you inquire 
whether the county treasurer shall issue tax sales certificates, and in general follow the 
law for the sale of real property when taxes thereon are delinquent.  

This section has also been amended by Chapter 116, Laws of 1939, which provides in 
part as follows:  

"In case any such lot or parcel of land so assessed is delinquent in the payment of such 
assessment or any installment of principal thereof or interest thereon the same shall be 
foreclosed and sold in the same manner now provided by statute for the foreclosure of 
mortgages on real estate, and at such sale said property shall be bought in by such 
municipality providing there is no other purchaser therefor."  

Since the amendment has changed the procedure for collecting and enforcing payment 
of delinquent assessments, the procedure should be followed as provided in said law as 
amended.  

Trusting that the foregoing sufficiently answers your inquiry, I am  

By C. C. McCULLOH,  

Asst. Atty. General  


