
 

 

Opinion No. 42-4087  

May 13, 1942  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Miss Teresa McMenamin Secretary-Treasurer New Mexico State Board of Nurse 
Examiners Albuquerque, New Mexico  

{*195} This is in response to your letter of May 12, in which you request the opinion of 
this office on whether or not it would be legally permissible for the New Mexico State 
Board of Nurse Examiners to license a person to be a registered nurse in New Mexico 
without examination, when that person has completed a course in {*196} schools of 
nursing offering only a 24-30 months program of study and has become registered in 
the state in which he or she graduated.  

Section 8, Chapter 200, Session Laws of 1937, provides:  

"A registered nurse from any other State, where the laws with reference to professional 
nursing are equal to the standards of the laws of the State of New Mexico, who shall 
give evidence to the satisfaction of said board, filling in such blanks as provided by this 
board, that he or she is a graduate nurse of an accredited school of nursing, the 
standard of instruction and training of which shall meet the requirements of the 
State board of nurse examiners as provided in this Act, shall receive a certificate to 
practice professional nursing in this State upon payment or registration fee of fifteen ($ 
15.00) dollars."  

Section 5 of Chapter 200, Session Laws of 1937, provides in part as follows:  

"The applicant shall furnish evidence satisfactory to the board that he or she is twenty-
one years of age, is of good moral character, has graduated from an accredited high 
school, or has the credits required for entrance to the University of New Mexico, and 
has graduated from a school of nursing connected with a general hospital maintaining 
the reasonable educational standards required by the board, and where at least three 
(3) years of training in a hospital is required and where systematic courses of instruction 
are given under such reasonable education rules and regulations as the board may 
prescribe from time to time."  

In view of Section 8 and Section 5 of the above law, I am of the opinion that the New 
Mexico State Board of Nurse Examiners is without legal authority to license nurses 
without examination when those nurses have become registered in the states in which 
they graduated and have completed their course in school of nursing which offers only 
a 24-30 months program of study.  

By WILLIAM R. FEDERICI  



 

 

Asst. Atty. General  


