
 

 

Opinion No. 42-4063  

April 6, 1942  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mr. Richard F. Rowley Assistant District Attorney Clovis, New Mexico  

{*177} In your letter of the 13th in speaking of soldiers exemptions you have 
propounded the following three questions and requested our opinion on the same. I 
quote from your letter:  

"1. Where the treasurer's tax roll shows that the exemptions were allowed, does he 
have authority to accept money for taxes which are shown to be exempt?  

"2. What steps, if any, should the treasurer take where a stranger to the record title has 
been allowed a soldier's exemption  

a. For taxes which became delinquent ten years ago?  

b. For taxes which became delinquent less than ten years ago?  

"3. Is the treasurer justified in ignoring such a situation if it occurred before he went into 
office and whether or not such discrepancy if ignored would effect the merchantability of 
the title involved?"  

In connection with your first question, I can see no reason why the treasurer shouldn't 
accept the payment of taxes at any time when said taxes are voluntarily tendered by a 
taxpayer. True, there is a penalty imposed by statute on any one who wrongfully claims 
a soldiers exemption (Section 14-1408, New Mexico Statutes Annotated, 1929 
Compilation), but I find nothing in our statutes which would prohibit the treasurer from 
accepting taxes on property which had, in the first instance, either wrongfully or 
erroneously been show as exempt. As a matter of practical application, however, it 
appears to me {*178} that the tax payer would be in no better position if he paid more 
than the amount due according to the tax roll for the reason that the treasurer would not 
be authorized to change the roll or to show on the roll that more was paid than the 
amount set forth therein. It seems that the proper procedure would be for the tax payer 
to bring an action in the District Court to correct the tax roll eliminating any erroneous 
exemptions, and then pay the taxes on the amount shown on the corrected tax roll.  

In connection with your second question, we are somewhat at a loss to definitely 
determine just what point you are driving at. It occurs to me, however, that the treasurer 
would do nothing in the two instances referred to by you in your second question. As to 
whether or not the exemption has been properly allowed is, in the first instant, a 
question for the tax assessor to determine. See Section 141-306, New Mexico Statutes 
Annotated, 1929 Compilation as amended by Chapter 135, Laws of 1939. It is to be 



 

 

noted that these latter sections of the law specifically exempts the treasurer from any 
liability for any irregularity or illegality in any of the proceedings prior to his receiving the 
assessment rolls properly verified by the County Assessor and County Commissioners. 
In connection with this question your attention is also called to Section 1, Chapter 104, 
Laws of 1931. This latter section of the law prohibits the enforcement of a lien 
subsequent to ten years after the date of delinquency of the taxes, and further provides 
that if property is not assessed or is improperly assessed, the date of delinquency is 
presumed to be the same as if properly assessed in the first instance.  

As to your third question, it occurs to me that the treasurer is fully within his rights to 
report any gross irregularity or illegality which may come to his attention to the District 
Attorney for whatever action the District Attorney may see fit to take. I do not believe 
that the County Treasurers' ignoring such a situation would in any way effect the 
merchantability of the title to the land involved for the reason that the treasurer is not 
only not charged with the duty of doing this, but to the contrary, he is specifically 
prohibited from in any manner changing the assessment rolls as delivered to him by the 
County Assessor.  

By HOWARD F. HOUK,  

Asst. Atty. General  


