
 

 

Opinion No. 42-4095  

May 28, 1942  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mr. Rex French State Treasurer Santa Fe, New Mexico  

{*202} I have your letter of May 29th, wherein you refer to subsection 5, of Chapter 197 
of the Laws of 1939, which pertains to the disposition of fees collected by the 
Contractors' Licensing Board, and request our opinion as to whether or not fifty (50) 
percent of the Contractors' Licensing Board fund, which is collected by the board in 
license fees for the ensuing or next "license year", should be transferred to the general 
fund along with license fees which have been collected for the privilege of doing 
business during the immediate past or current "license year."  

In connection with this question, you point out that under Section 7 of said act, the 
licenses issued by the Contractors' Licensing Board expire on June 30, (same date as 
current fiscal year) and that renewals, for the ensuing or next year, are generally made 
during the months of May and June of each year, which months, are within the definition 
of the states' fiscal year.  

The pertinent provisions of Section 5 of Chapter 197 of the Laws of 1939, read as 
follows, to-wit:  

"* * * Fifty (50%) per cent of the surplus remaining in said fund at the end of the fiscal 
year shall be transferred to the state general fund, and the remaining fifty (50%) per 
cent be carried forward in the contractors' license fund for the succeeding fiscal years."  

At first blush, it would appear that the above quoted section of the law would make it 
mandatory to transfer fifty (50%) per {*203} cent of all monies in the Contractors' 
Licensing Board fund on June 30th of each year, (the date the fiscal year ends) to the 
credit of the general fund, but after further study is becomes patent, to my mind, that 
such was not the legislative intent. Section 7 of said act makes the 'licensing year" the 
same as the "fiscal year", and both expire on June 30th of each year. This being true, 
and in that a great majority of the licensees renew their licenses for the ensuing or next 
"license year' during May and June, and pay the prescribed fees as well during these 
months for the privilege of doing business for the next year, would it be logical to assert 
that fifty (50%) percent of the fees thus collected should be transferred to the general 
fund? We think not. If fifty (50%) percent of all this fund was transferred to the credit of 
the general fund on June 30th, regardless of the license year for which it was collected 
there would not be sufficient funds left for the board to function during the next or 
ensuing year.  

Statutes should not be construed in such a manner as to lead to absurdity. I therefore 
conclude, that, at the end of the fiscal year, only fifty (50%) percent of that portion of the 



 

 

fund remaining in the Contractors' Licensing Board fund should be transferred to the 
general fund, which was collected for the immediate past or current "licensing year". In 
other words, fifty (50%) percent of the money collected from license fees for the 
privilege of doing business for the next or ensuing year, should not be transferred to the 
general fund on June 30th, notwithstanding the fact that such fees were collected during 
the current fiscal year. To hold otherwise would defeat the purposes for which the board 
was created. The boards supervisory powers would be nil, because of the absence of 
necessary funds with which to operate and perform its duties.  

By HOWARD F. HOUK,  

First Asst. Atty. General  


