
 

 

Opinion No. 42-4134  

August 10, 1942  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mrs. Grace J. Corrigan Superintendent of Public Instruction Santa Fe, New Mexico  

{*229} In your letter of August 6 you propound the following question to us. I quote from 
your letter: "Does the State Department of Education or a local governing Board of 
Education have legal authority to exclude from school students who marry during the 
school term?"  

The governing authorities of a public school are vested with the power to make 
reasonable rules and regulations governing the student body, etc. Whether a rule or 
regulation is reasonable and valid is a question of law which will be decided by the 
Courts. This seems to be well settled in Zucht vs. San Antonio School Board 170 S. W. 
840.  

I have found one case in which the Supreme Court of Kansas denied the authority of 
the Governing Body of a High School to exclude therefrom a female student merely 
because she was married. Nut vs. Board of Education of the City of Goodland 278 Pac. 
1065. In arriving at this decision, the Supreme Court of Kansas had the following to say:  

"There is no controversy as to a minor being entitled to an education in the public 
schools. The question of her statutory right to enter school is not questioned provided, 
of course her moral standards are not objectionable. The constitutional and statutory 
right of every child to attend the public schools is subject always to reasonable 
regulation, and a child who is of a licentious or immoral character may be refused 
admission. As a general rule the power of expelling a pupil is in the school board, which 
has the power of controlling and governing the school. * * *"  

In view of the foregoing case, which I believe reflects the overwhelming weight of 
authority, I conclude that neither the State Board of Education nor the local governing 
body of a public school in the State of New Mexico may exclude from its student body 
any minor student merely because such student may be married. Any such attempt by 
the governing authorities of a public school, or any rule which they might adopt along 
such lines, would, in my opinion, be unreasonable and subject to attack in the courts. Of 
course, if a minor student should marry and should also be of a licentious or immoral 
character, than they could, in my opinion be excluded; otherwise not. So far as the 
writer is aware, there is nothing immoral or licentious in getting married.  

By HOWARD F. HOUK,  

First Asst. Atty General  


