
 

 

Opinion No. 42-4192  

November 25, 1942  

BY: EDWARD P, CHASE, Attorney General  

TO: Mr. Don R. Casados, Chairman State Corporation Commission Santa Fe, New 
Mexico  

{*283} We have your letter of November 18, 1942, wherein you submit a fact situation to 
us involving the proposed abandonment of a connecting pipe line of the Texas-New 
Mexico Pipe Line Company.  

In view of this fact situation, you request an opinion as to whether Chapter 104, New 
Mexico Statutes Annotated, 1929 Compilation, requires application for authority to 
discontinue service as a condition precedent to the actual abandonment. In connection 
with this problem, I have also considered Article XI of the Constitution of New Mexico, 
but have found that such article does not require such a pipe line company to make 
application for authority to discontinue service as a condition precedent to the actual 
abandonment.  

I have further carefully examined Chapter 104, New Mexico Statutes Annotated, 1929 
Compilation, and find that this chapter does not require application for authority to 
discontinue service as a condition precedent to the actual abandonment. It is noted that 
Section 104-102, 1929 Compilation, declares such pipe lines to be common carriers 
and that the conveyance of oil and gas shall be in the manner and under the restrictions 
of this act provided. However, the act does not provide any procedure that requires 
authority from the Corporation Commission for such a common carrier to discontinue his 
business, although the Corporation Commission does have certain general board 
powers so long as such pipe line is being operated.  

It is further noted that Section 116-404 1929 Compilation in connection with railroads 
that are common carriers, provides that the consent of the Corporation Commission 
must be obtained before {*284} a railroad can discontinue the operation of a road or part 
thereof. It is pertinent to note that the Legislature considered it necessary to insert such 
a specific provision in connection with railroads under our general common carrier laws 
in order to make the Corporation Commission's consent the condition precedent to the 
discontinuance of any line. The Legislature did not insert such a provision in connection 
with the Corporation Commission's power over pipe lines, which are also declared to be 
common carriers.  

I have also examined all regulations of the Corporation Commission and I do not find 
any regulation prohibiting the discontinuing of service without the Corporation 
Commission's consent.  



 

 

It is therefore my opinion that this pipe line company may, insofar as the State 
Corporation Commission's powers are concerned, abandon this line without obtaining 
the consent of the Corporation Commission.  

By HARRY L. BIGBEE,  

Asst. Atty. General  


