
 

 

Opinion No. 43-4213  

January 14, 1943  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mrs. Georgia L. Lusk, Supt. of Public Instruction, Santa Fe, New Mexico  

We are in receipt of your letter of January 11, in which you ask whether or not a teacher 
paid on a 12 months basis, under the form of contract which you have submitted, would 
be entitled to a prorata share of the three months summer salary in the event he 
terminated his employment prior to the end of a teaching year.  

I have filled in the various blanks of the contract in conformity with your letter. As so 
filled in, this contract reads in part, as follows:  

"Said teacher shall teach in the public schools of said system to which he or she may be 
assigned, for the term of 9 months, from 1942 to 1943, for the amount of $ 1200, 
payable as follows:  

$ 100 on the 31st day of September, 1942. and $ 100 on the 31st day of each and 
every month thereafter, to and including the 31st day of August, 1943."  

It will be noted that, under the provisions of this contract the Board of Education agrees 
to pay the teacher a sum certain, $ 1200, for teaching 9 months. Thus, at the end of 9 
months, the teacher has earned the entire $ 1200; at the end of 4 1/2 months, the 
teacher has earned $ 600. However, this contract provides that payment shall be made 
on a 12 months basis. This does not take away the right to the money earned, but 
merely postpones the time of payment, so that a teacher will not be without funds during 
the summer months. This being true, if a teacher were not allowed his prorated share of 
the three summer months salary, a forfeiture would result.  

Forfeitures are not favored by our courts and will not be imposed, unless required by the 
clear terms of a contract. Under the terms of this contract, a forfeiture is not clearly 
provided for and so would not be allowed by the courts, especially since this forfeiture 
would result on a termination of the contract by resignation of the teacher, which right 
the teacher is specifically given on condition be give a 30 day notice.  

It appears to me that the intention, as expressed by the contract, is to merely postpone 
the payment of a portion of the teacher's salary and not to limit the teacher's salary to 
the monthly payments he has received at the time he resigns.  

That this is the only reasonable construction of this contract will be seen by looking at 
the results that might ensue if the teacher were not allowed his proportionate share of 
the summer months salary. If a teacher taught all but one month, he would have earned 
8/9 of $ 1200, or $ 1060. Yet, if he were not allowed his prorata share, he would receive 



 

 

only $ 800. To the same effect if the whole $ 1200 yearly salary were to be paid at the 
end of the school year, or in but two payments, it would not be contended that the 
teacher was entitled to no salary, or only one-half of his salary if he resigned at the end 
of 8 months. The principle involved is the same.  

It is, therefore, my opinion that a teacher who resigns during the school year, upon the 
giving of proper notice, is entitled to his prorated share of the summer months pay. It is 
further my opinion that, in the event a teacher did not give the notice required by the 
contract of his intent to resign, the Board of Education involved could withhold his salary 
for 30 days immediately preceding the date of resignation, but could not withhold the 
teacher's prorata share of the summer salary. In conclusion, it appears to me that it 
would be a good idea for your department to rephrase your teachers' contracts to 
specifically cover the question asked by your letter.  

By ROBERT W. WARD,  

Asst. Atty. General  


