
 

 

Opinion No. 43-4215  

January 16, 1943  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mr. C. R. Sebastian, State Comptroller, Santa Fe, New Mexico  

We have your letter requesting an official opinion concerning the provisions of Section 
10-507 of the 1941 New Mexico Statutes Annotated. You appear especially anxious for 
a ruling by this office, in view of the fact that under Section 10-508, 1941 New Mexico 
Statutes Annotated, an officer may be removed for failing or neglecting to properly 
comply with the above statute.  

You also call our attention to Opinion No. 3097 given by this office under a former 
Attorney General. This opinion is a ruling on the identical statute that is now involved, 
and was given shortly after such section was passed by the Legislature. I have carefully 
gone over this opinion, and am forced to state that I am unable to concur in the result 
reached in such opinion.  

Section 10-507 provides:  

"On or before the 10th day of each month there shall be published by each board of 
county commissioners in this state, by council, commission or trustees of every city, 
town, or village in this state, and by every board of education in this state a full and 
complete list of expenditures made during the preceding calendar month and shall give 
the names of all persons, firms, corporations, associations or partnerships to which 
disbursements were made."  

The above mentioned opinion, noting that this section merely provided that there shall 
be published, and did not provide how published, carefully went into the authorities 
concerning the meaning of the word "published," and found that a publication in the 
newspaper was not necessary. After carefully examining other provisions of our 
statutes, it is my opinion that this section must be construed in connection with Section 
12-212, 1941 New Mexico Statutes Annotated, which provides:  

"All publications of proceedings of boards of county commissioners, city and town 
councils, boards of trustees, (Boards of education or school directors) and of all other 
officers of any county, municipality, district or other subdivision of the state, which are 
required by law to be made shall be published once only. In all counties, cities, or 
towns, in which the publication (population) is not less than seventy-five (75) per cent 
English speaking, the publication of such notices in English shall be sufficient; that in all 
counties, cities, and towns, in which the population is not less than seventy-five (75) per 
cent Spanish speaking, the publication of such notices in the Spanish language shall be 
sufficient; that in all counties, cities and towns, in which the publication (population) 
using either language is between twenty-five (25) per cent and seventy-five (75) per 



 

 

cent of the whole, such notices shall be published in both English and Spanish, 
provided, there be legal newspapers published in both languages in the county, city, or 
town, by different publishers, otherwise, publication in either language shall be 
sufficient."  

In view of the above, it seems plain that it was the intent of the Legislature in enacting 
this section, to provide that publications required by boards of county commissioners, 
city and town councils, boards of trustees, (boards of education or school directors) and 
of all other officers of any county, municipality, district, or other subdivisions of the state 
shall be published in a legal newspaper, otherwise it would be immaterial whether or not 
there would be legal newspapers published in both languages in such county, city or 
town, etc. I also note that a part of the above act, which concerned the publication of 
school board proceedings, was repealed by Laws of 1923, Ch. 148, Section 1431, and 
are, therefore, enclosed in parenthesis, since such part is of no force and effect. It 
therefore seems clear that since a publication is required by Section 10-507 by each 
board of county commissioners in this state by the council, commission or trustees of 
every city, town, or village in this state, therefore publications as are required by law 
under Section 10-507 must be published in a legal newspaper under Section 12-212.  

I further point out in this connection that Section 15-3508 of the 1941 New Mexico 
Statutes Annotated provides:  

"The proceedings of the several boards of county commissioners shall be published 
within twenty (20) days after each meeting in some newspaper of general circulation, in 
the county in which such meeting is held, in English, such publication to be made but 
once."  

Section 10-507 undoubtedly superseded so much of this section as provides for 
publication of so much of the proceedings as relates to expenditures within twenty (20) 
days. However, the rest of such section is in full force and effect and should also be 
construed in connection with Section 10-507, where the publication required in such 
Section, under Section 15-3508, must be published in some newspaper for general 
circulation.  

This disposes of your entire question with the exception of the provision of 10-507 
concerning publications for every board of education of this state, as above noted, 
Section 12-212 is not applicable to school boards, nor do we have any other specific 
provision of our law requiring that such publications be in the newspaper. However, it is 
pertinent to note that Section 12-209 provides:  

"All publications required to be made by any county or incorporated city, town or village, 
or by any board of education or school directors, or by any officer thereof, shall be paid 
for out of the general fund of such county, city, town or village. Provided: that the cost of 
such publications pertaining to school matters shall be paid out of school funds."  



 

 

Since this section, when read in connection with the preceding section of such chapter 
of the 1941 New Mexico Statutes Annotated, apparently refers to newspaper 
advertisings, therefore it was possibly the contemplation of the Legislature that such 
publications as are required by any board of education should be published in the 
newspaper and paid as therein provided. However, in view of the ambiguity of this 
section, it is impossible to definitely ascertain what our Supreme Court would construe 
this section as requiring.  

Assuming, however, without holding, that a newspaper publication is not necessarily 
required, I refer to Opinion No. 3097 and quote:  

"It follows, therefore, from the authorities cited that the various boards and commissions 
involved in Chapter 220 would be complying with Section 3 thereof by giving notice to 
the public, by 'any means', of the information desired to be brought to its attention, 
namely, a full and complete list of expenditures made by such board or commission 
during the preceding calendar month."  

The opinion then goes on to hold:  

"This may be done by various means. One way, of course, would be by appropriate 
notice of expenditures printed in some newspaper circulated to the public. Another way 
would be by posting of the list of expenditures in some public place such as at 
the county court-house door, or other bulletin board available to the public." 
(Emphasis mine.)  

In view of this last paragraph above quoted, I am once more compelled to differ from the 
result therein obtained. As was correctly stated in such opinion, to have a publication, 
there must be a giving of notice to the public. Whether merely posting a bulletin would 
meet such requirement raises a difficult legal problem which, if decided in the negative, 
would result in the possible removal of an officer under Section 10-508, even though 
such officer was acting in good faith. We therefore strongly recommend that if the 
school boards should attempt to use some other means of making their publication than 
the newspapers, that the means adopted could reasonably be expected to receive 
general notice throughout the community, otherwise there would not be a sufficient 
publication.  

It would appear to us, in view of the ambiguity of the provision relating to school boards, 
when considered in connection with the removal statute, that it would be advisable to 
submit this matter to the Legislature, since it is now in session, for an amendment which 
would clarify the law according to what the Legislature considers should be the policy of 
this State.  

We further note that you ask a question concerning budgeting of the amounts to pay for 
newspaper publications when such newspaper publications are deemed necessary 
under the law. As previously pointed out in the above opinion, the provisions of Section 
10-507, with the possible exception of Boards of Education, are mandatory. Therefore, 



 

 

in my opinion, since this is a mandatory provision, that whatever funds are necessary to 
comply with the statute should be provided by the State Tax Commission when they 
make up their budget.  

Hoping that the above answers your question, I am  


