
 

 

Opinion No. 43-4232  

February 12, 1943  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Dr. J. J. Johnson, Sr., Superintendent, New Mexico State Hospital, Las Vegas, 
New Mexico  

We have your letter of February 8, 1943, wherein you state that you have been advised 
any patient who has recovered his sanity can be taken home by the Sheriff of the 
County in which the patient has residence. You asked to be advised whether or not it is 
mandatory with the Sheriff to do so or not.  

The advice that you have received is apparently not in all respects correct. Section 5-
212 of the New Mexico 1941 Compilation provides that upon the release of an indigent 
person that such person shall be delivered by said Superintendent to the Sheriff of said 
County where he consents thereto and be returned to the County from which he was 
sent to said Asylum at the expense of said County and there be maintained at the cost 
of said County until he shall no longer be indigent or until he otherwise elects. In such 
an instance it is my opinion that it is mandatory on the Sheriff to return such person to 
his County as provided in such section.  

Section 37-220 (4) of the New Mexico 1941 Compilation provides that upon the release 
of a person charged with crime or who is serving a sentence of imprisonment, that such 
individual shall be delivered to the Sheriff of the proper County or to the Warden of the 
State Penitentiary or to such other person as the court having jurisdiction of the offense 
shall direct, to be dealt with according to law. When under this section the Sheriff is 
found to be the proper person to take charge of such patient it is his duty to do so at the 
expense of the County.  

See also to the same effect Attorney General's Opinion 1933-34, Page 128. The above 
are the only instances under our Statutes that I have found where it can be said that it is 
the duty of the Sheriff to take custody of such person upon his release from the State 
Hospital. However, there are other instances where upon release of a person it is 
provided that the person released must be returned to the County he is from at the 
expense of such County. However, it is not provided that the Sheriff must return the 
patient in such instances. In connection with this matter see Sections 5-212 and 37-220 
of the New Mexico 1941 Compilation.  

Hoping that the above fully answers your question, I remain  

By HARRY L. BIGBEE,  

Asst. Atty. General  


