
 

 

Opinion No. 43-4258  

March 24, 1943  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mr. Quincy D. Adams, Acting District Attorney, Albuquerque, New Mexico  

I am in receipt of your letter of March 20, 1943, in which you ask whether or not 
Sections 76-111 to 117 inclusive apply to veterans of the present war. You suggest that 
this act can apply only to wars previous to the date of the enactment of such sections, 
since the sections are written in the past tense.  

The only place I find where the past tense is used is in Section 76-111, wherein it is 
provided  

"'Soldiers' shall mean every honorably discharged soldier * * * resident of New Mexico, 
and who served in the armed forces of the United States for thirty days or more at any 
time in which the United States was officially engaged in any war."  

It appears to me that the reason that the past tense was used here is because a soldier 
must be honorably discharged before he becomes entitled to such exemption, and he 
must have first served in the armed forces while the United States was at war before he 
could be discharged.  

Further, it is noted that by this section, it is provided that any person who served in the 
armed forces for thirty days or more "at any time in which the United States was 
officially engaged in any war," is entitled to an exemption. It thus appears to me that by 
the language "at any time" and "in any war" the Legislature intended to include all wars, 
both past and future. It is therefore my opinion that veterans of the present war are 
entitled to the exemption provided in these sections if they meet the other qualifications.  

As to the matter of the importance of this question, it has caused a great deal of 
discussion here in the Legislature in connection with certain bills that have been 
introduced for the purpose of granting the exemption to soldiers prior to their actual 
discharge. All the Legislators appear to assume that the present law will become 
applicable to veterans of this war when the war is terminated and they are discharged. 
For this reason, I would be inclined to leave the matter in their discretion.  

If you have any further comments on the question, I should be glad to see them and 
take them under consideration.  

I am enclosing herewith a copy of an opinion written by Mr. McCulloh covering a related 
question.  

By ROBERT W. WARD,  



 

 

Asst. Atty. General  


