
 

 

Opinion No. 43-4283  

May 11, 1943  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Russell C. Charlton, Adjutant General, State Director, Selective Service, Santa Fe, 
New Mexico  

We have you letter of April 27, 1943, in which you request an official opinion of this 
office concerning a letter which you have inclosed, which requests information 
concerning the possibility of performing a marriage between a lady of this State and a 
member of the 200th Anti-Aircraft Battalion of New Mexico, who is now a prisoner in the 
Philippines.  

This matter involves an extremely technical legal question which, due to the importance 
of this question and the fact that it may reasonably be expected to present itself many 
times in the future before this war is over, will be dealt with as fully and accurately as 
possible.  

The first question which presents itself is whether, under the laws of the State of New 
Mexico, a license may be obtained. Section 65-111 of the New Mexico 1941 
Compilation provides:  

"Whenever said parties reside more than ten (10) miles from the county seat of any 
county they may, if they desire, make application for such license to any person 
authorized to perform marriages or to administer oaths under the laws of the State, who 
shall interrogate them in the manner prescribed by this act and the laws of the State, 
certifying the result thereof to the county clerk in writing without expense to the 
applicants. Upon satisfactory proof being produced that the parties are legally qualified 
to marry, the county clerk shall thereupon issue a license under the seal of the probate 
court authorizing said parties to contract marriage."  

It would seem that a reasonable construction of this statute would be that whenever 
both of said parties do not reside within 10 miles from the county seat of any county this 
section would apply. While it is not shown in your letter whether both parties do reside 
within 10 miles from a county seat it cannot be said that the parties reside within 10 
miles in any event, since at least one of the parties is in the Philippine Islands. It is 
therefore my opinion that by making application in conformance with the provisions of 
Section 65-111 a marriage license could be obtained. In other words, the member of the 
200th that is now a prisoner of war in the Philippines should make application to a 
person authorized to perform marriages under the laws of this state. This would, of 
course, include any ordained clergyman, even though such clergyman was in the 
Philippines. See Section 65-102 of the New Mexico 1941 Compilation. We hope that it 
would be possible to arrange for such a marriage license application in compliance with 
Section 65-111 in cooperation with the American Red Cross.  



 

 

It has recently come to my attention that a marriage by proxy was performed, one of the 
parties to which, was a prisoner of war in the Philippines, by the cooperation of the 
American Red Cross and the Catholic Church. This marriage, however, validated a 
previous marriage performed without the sanction of the church, and it also did not 
involve New Mexico law, and therefore the subsequent problems discussed as to 
marriages by proxy were not involved. There is, of course, no problem concerning the 
ability of the lady in New Mexico in preparing her application for the marriage license.  

The next problem presented is whether, under the laws of the State of New Mexico, a 
valid marriage ceremony could be performed without the presence of both parties; in 
other words, whether it is possible, under the laws of the State of New Mexico, for a 
valid marriage ceremony by proxy to be performed.  

38 C. J., page 1317, states:  

"The consent of the parties must be unequivocally evidenced, but it may be evidenced 
in any form or manner, and verbally or by conduct alone, and no particular form of 
expression is necessary. It need not be manifested in the presence of witnesses, and it 
is not invariably necessary that the parties should be in the presence of each other."  

35 American Jurisprudence, "Marriage," Section 22, provides:  

"There is some difference of opinion concerning the necessity of the presence of the 
contracting parties at a marriage ceremony. On the one hand, the rule has been stated 
that to constitute marriage per verba de praesenti, the parties must be in the presence 
of each other when the agreement is entered into, but it need not be made in the 
presence of a witness, although without witnesses it may be difficult to establish it. On 
the other hand, there is authority for the view that it is not necessary, in order to 
effectuate a marriage contract, that the parties be in the presence of each other at the 
time of entering into such contract."  

Schouler, Sixth Edition, "Marriage, Divorce, Separation and Domestic Relations," 
Volume 2, Section 1212, in discussing this situation, states as follows:  

"Marriage by proxy or without the presence of the parties at a ceremony was formerly 
allowed in the Roman law and was also recognized under the canon law, and the 
English law until the eighteenth century. It was thus a part of the common law of 
England at the time of the settlement of this country, and was probably incorporated by 
the colonists as such into their common law. Statutes in many States requiring certain 
details as to the ceremony and presence of the parties have rendered this common law 
obsolete, but in States where common law marriages are still recognized, and where 
consummation of the marriage is not necessary for its validity, there seems no reason to 
doubt that a marriage by written contract of parties not in the presence of each other 
may be valid. Such a marriage will be governed by the law of the State where the 
contract is made, which is the place where the acceptance is mailed, although there is 



 

 

strong authority that a marriage by mail can be sustained only when valid by the laws 
where both live.  

"The exigencies of the Great War revived the interest in such marriages, and laws were 
passed in Belgium, France and Italy to enable soldiers in service to contract marriages 
with women at home. In this country the Adjutant General, on December 21, 1918, 
advised the military authorities that they might assist soldiers in contracting marriages 
with women at home, advising them, however, of the dangers of this course, that the 
validity of such marriages would depend on the law of their domicile, and that the 
legality of such marriages was in this country a matter of grave uncertainty."  

It is noted that Schouler would seem to indicate that a marriage by proxy in the United 
States would only be legal in a state which recognizes common law marriages.  

The New Mexico Supreme Court, in the case of In re Gabaldon's Estate, 38 N.M. 392, 
34 Pac. (2) 672, has positively held that the common law pertaining to marriages is no 
part of the law of the State of New Mexico. In other words, common law marriages and 
the common law pertaining to marriages form no part of the jurisdiction of this state and, 
if the reasoning of Schouler is strictly followed, marriage by proxy would not be 
expected to be upheld in New Mexico.  

The matter is treated in more detail in 32 Harvard Law Review, 473, by Ernest G. 
Lorenzen, who arrives at the conclusion that the courts could be expected to sustain a 
marriage by proxy in states recognizing common law marriages only. I do not adopt 
Schouler's and Lorenzen's result as applied to New Mexico due to certain peculiarities 
of our laws which are later considered.  

In 16 Iowa Law Review, 534, it is pointed out under a statute such as ours that marriage 
is a civil contract. It is stated at page 537:  

"There remains the question whether or not an agent may contract a marriage for his 
principal by going through the formal ceremonial solemnization as provided by statute in 
all States. Of course, in those States where the personal presence of the principal is 
required, expressly or impliedly, by statute, no such question can arise. But in those 
states which do not require such personal presence -- as seems to be the case in Iowa 
by the wording of the statute -- no apparent reason presents itself which would militate, 
against the employment of an agent to go through the formal ceremony, that is, to make 
the formal contract, for his principal, thus resulting in the principal's entrance into the 
marriage status. Though there is some conflict as to the proper method of appointing an 
agent to execute a formal contract, there is no doubt that an agent may enter into such 
contracts for his principal. Such being the rule, and a formal marriage ceremony being 
nothing more than the execution of a formal contract, the obvious and logical conclusion 
is that an agent may thus formally contract a marriage for his principal. And so, although 
a common law marriage probably cannot be effected by proxy in Iowa, the prediction 
may logically be made, under a fair construction of our statute, that a formal marriage by 
proxy would be upheld by the Iowa courts."  



 

 

A Harvard law professor of considerable note, Ernest G. Lorenzen, prepared and had 
published an article in 32 Harvard Law Review, 473 to 488, dealing with this question 
and related matters. He states, at page 482:  

"Marriages by proxy have doubtless taken place in this country, but no record thereof 
can be found in the decisions of the courts. That there are serious objections to 
marriage by proxy is apparent. The uncertainty in regard to the legal existence of such a 
marriage arising from the fact that the power of attorney is revocable and may have 
been revoked without knowledge of the other party or the proxy prior to the celebration 
of the marriage would suggest of itself the expediency of prohibiting such a marriage. In 
view of the fact, however, that marriage by proxy was permissible in England until the 
eighteenth century and has been recognized in all countries so long as marriage rested 
upon mere consent, it must be regarded as valid in those states in which the common 
law marriage still exists. Should this view be taken by the courts it would follow logically 
that marriage might be contracted in such a state by proxy, although neither of the 
parties was present when the consents were exchanged by the proxies."  

In Lorensen's last paragraph he summarizes the problem as follows:  

"Marriage by proxy, so far as American soldiers are concerned, would have a more 
practical bearing as regards marriages celebrated in this country. Many American 
soldiers must have been ordered abroad on such short notice that they were unable to 
get married before leaving. Suppose that one of these soldiers, feeling that the war 
might continue several years, should have asked a friend to act as his proxy in this 
country and that the marriage consent had been exchanged in his behalf with his 
fiancee in the state in which she lived. If the common law marriage still existed in the 
state such marriage would probably be valid, as has been shown above. If the common 
law marriage is not authorized in the state of her residence she might go to a 
neighboring state where it still exists and exchange marriage consents there with her 
fiancee's proxy. Such a marriage, if valid, where celebrated, would be recognized by the 
other states of this country under the ordinary rules governing the conflict of laws. Even 
the courts of the home state whose law has been evaded would probably recognize the 
validity of the marriage. American courts have gone to the very extreme in sustaining 
marriages on grounds of policy, notwithstanding an evasion of the domestic law. As 
regards legal prohibitions to marry there is a conflict of view on the question, but there 
appear to be no modern cases in England or the United States which have refused to 
recognize, on the ground that there has been an evasion of the domestic law, a 
marriage validly celebrated in accordance with the law of the state where the marriage 
took place, where the difference in the law concerned merely matters of form. Inasmuch 
as the question whether a marriage may be entered into by proxy relates clearly to the 
formalities, a marriage so celebrated in conformity with the local law will be recognized, 
notwithstanding any evasion of the law of the state in which the parties were domiciled. 
A logical application of the principle would enable the parties to get married in a state 
authorizing marriage by proxy without going there themselves, both parties being 
represented by proxies."  



 

 

It is further noted that there have been certain cases wherein a marriage by proxy was 
performed when one of the parties was in this country and another of the parties was in 
a foreign country, wherein marriage by proxy was specifically recognized by the law. In 
these cases it was held, in the American Federal Courts, that since the marriage by 
proxy was a valid marriage where performed, which was in a foreign country, it was 
therefore, under fundamental law, a valid marriage in this country. See Ex parte 
Suzanna 295 Fed. 713 and Sylva v. Tinninghast, 36 Fed. (2) 801.  

It will be noted that these cases did not, as they would seem to at first glance, pass on 
this question, since it turned on another well established rule of law. Therefore, from a 
thorough search and as stated by leading legal authorities, there have been no cases in 
this country directly passing on the question. There has been one case in a state that 
recognized common law marriages where a marriage was perfected by correspondence 
only and the consent, which was all that was necessary under the common law as 
interpreted by that state, was found in the exchange of letters and, therefore, a valid 
marriage was held. Therefore, it would seem clear that a marriage by proxy could be 
performed and would be valid in certain states which recognize common law marriages. 
However, it is pointed out that some states, such as Texas, recognize common law 
marriages, but, on the other hand, require, besides a showing of consent, that the 
persons consummate the marriage and openly hold themselves out as husband and 
wife. Therefore, if it should be attempted to go to a state where there could be no 
reasonable question concerning a marriage by proxy it would be necessary to carefully 
analyze the decisions of such states as to whether consent alone is sufficient for a 
common law marriage.  

Section 65-102 of the New Mexico 1941 Compilation has been construed to require a 
marriage ceremony before a marriage is valid in this state. It is noted, however, that 
what constitutes a marriage ceremony is not specifically set out. In determining whether 
a common law marriage was valid our Supreme Court, in the case of In re Gabaldon's 
Estate, supra, in construing this statute, our Supreme Court stated:  

"The practical effect is as if the Council of Trent was the law of the land, and the 
territorial Assembly then modified it. So it seems to us, and so we think the law stood 
when the first regulatory statute was passed in 1863 (Laws 1862-63, p. 64), requiring 
registration and prescribing penalties."  

Therefore, in determining whether or not in this state a valid ceremony could be 
performed by proxy it is necessary to refer to the Council of Trent and determine 
whether or not a marriage ceremony could be performed by proxy.  

Lorenzen states, on page 476 of 32 Harvard Law Review:  

"Since the Council of Trent (1563) matrimonial consents must be exchanged according 
to the Canon Law before a priest and at least two witnesses. Otherwise the marriage is 
invalid. There appears to have been at first considerable dispute among the canonists 
on the point whether this new requirement affected the rules of the Canon Law relating 



 

 

to marriage by proxy. Some argued that the priest and the witnesses were to identify the 
parties and ascertain their intention to marry and that this necessitated the presence of 
both parties. This contention was rejected, it being held that the main object of the 
provision of the Council of Trent was to give publicity to the marriage, to bring the fact of 
marriage to the notice of the church. Thereupon some maintained that the power of 
attorney must be executed in the presence of a priest and two witnesses, but this view 
also did not prevail. The result was that even in those countries in which the 
Council of Trent was accepted a marriage conforming to the requirements of this 
Council might be entered into by proxy upon the same conditions, so far as the 
proxy is concerned, as before."  

Also see page 475 of this work, which points out that since the time of Innocent III, 
about the time of the Lateran Council of 1215, the Catholic Church has accepted the 
view that the marriage contract, being based upon the present consent of the parties, 
might be entered into by messenger. The history, from such date, of marriage by proxy 
is outlined by Professor Lorenzen.  

The same version is substantially stated by Waywod, Vol. K. in his work "A Practical 
Commentary on the Code of Canon Law." Paragraph 1901, page 658. (Access to this 
and the following cited works was obtained by courtesy of the local Archdiocese). It 
seems well established that at present canonist lawyers consider that Canon 1089 
specifically authorizes marriage by proxy. Also see "A Commentary on Canon Law," 
Vol. 5, by the Rev. P. Chas. Augustine, O. S. B., D. D., Professor of Canon Law.  

In view of the foregoing it is my opinion that a ceremony as contemplated by our 
statutes includes a ceremony performed with one party represented by a proxy as 
allowed and recognized by the Catholic Church since before the Council of Trent. 
However, the difficulties of such marriages are apparent and, in view of the fact that our 
Supreme Court has never passed on this question, it would be advisable for parties 
married by proxy to go through a new ceremony when such should become possible 
and, therefore, avoid any possibility of embarrassment to the parties or children in the 
event that our Supreme Court should make a different holding on the question, thereby 
overruling this opinion.  

By HARRY L. BIGBEE,  

Asst. Atty. General  


