
 

 

Opinion No. 43-4260  

March 30, 1943  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Miss Lois S. McVey, Supervisor, Child Welfare Services, Department of Public 
Welfare, Santa Fe, New Mexico  

I have your letter of March 27, 1943, wherein you request an opinion of this office 
concerning the compulsory school attendance law and the child labor law.  

As you point out, Section 55-1203 of the New Mexico 1941 Compilation provides for 
compulsory education of children under seventeen years of age.  

The child labor law, Sections 57-501 to 57-515 inclusive, of the New Mexico 1941 
Compilation regulates the hiring of children under sixteen years of age, making an 
apparent gap of the sixteenth year.  

I also call your attention to Section 55-1204 of the New Mexico 1941 Compilation which 
was passed at the same time and included in the same chapter with Section 55-1203.  

Section 55-1204 provides that:  

"Children subject to the provisions of this act, between the ages of fourteen (14) and 
sixteen (16) years, may be excused by issuance of certificate of employment, from full 
time public school attendance * * *"  

In view of the fact that Sections 55-1203 and 55-1204 are related sections and part of a 
same chapter of the original act, it is my opinion that they must be construed together, 
and therefore the phrase found in Section 55-1204:  

"between the ages of fourteen (14) and sixteen (16) years"  

must be construed to have the identical meaning as was intended in Section 55-1203, 
wherein the phrase is found:  

"children between the ages of six (6) and sixteen (16) years, both inclusive,"  

In view of the foregoing it is my opinion that children under seventeen are subject to the 
compulsory attendance law and may only be excused by issuance of a certificate under 
Section 55-1204.  

The act relating to the employment of children, Sections 57-501 to 57-515 inclusive, of 
the New Mexico 1941 Compilation, specifically refers throughout this article to children 
under sixteen years of age. However, while these sections prohibit children under 



 

 

sixteen to be employed unless they have a proper certificate, it does not authorize the 
employment of children between sixteen and seventeen in violation of the compulsory 
school laws. These sections are directed to the employer and provide that such children 
shall not be employed unless certain certificates are obtained.  

It is therefore my opinion, that it would not be unlawful for an employer to employ a child 
between the ages of sixteen and seventeen who had not obtained a certificate. 
Nevertheless the child would still be subject to the compulsory school attendance law 
and could be compelled to attend school rather than work, unless he obtains a 
certificate of employment under Section 55-1204 of the 1941 Compilation.  

By HARRY L. BIGBEE,  

Asst. Atty. General  


