
 

 

Opinion No. 43-4305  

June 1, 1943  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mr. S. L. Kirk, Chairman, Contractors' Licensing Board, Santa Fe, New Mexico  

We have your letter of May 28, 1943, wherein you request an opinion in regard to 
Section 14, Chapter 197, Session Laws of 1939 (Section 51-1914 of the New Mexico 
1941 Compilation). Your specific question is:  

"If a contractor has not complied with the law in securing a contractor's license to 
operate in this state, does the Board have the right to stop the job until the contractor 
has complied with the law in securing his contractor's license?"  

The above mentioned section provides:  

"Any person who acts in the capacity of a contractor within the meaning of this act 
without a license as herein provided, and any person who conspires with another 
person to violate any of the provisions of this act is guilty of a misdemeanor. and shall, 
upon conviction thereof, be punished by a fine of not less than one hundred ($ 100.00) 
dollars, nor to exceed five hundred ($ 500.00) dollars, or by imprisonment in the county 
jail for a term not to exceed six (6) months, or by both such fine and imprisonment, in 
the discretion of the court.  

"No contractor as defined by Section 3 (Section 51-1903) of this act shall act as agent 
or bring or maintain any action in any court of the state for the collection of 
compensation for the performance of any act for which a license is required by this act 
without alleging and proving that such contractor was a duly licensed contractor at the 
time the alleged cause of action arose.  

"The word 'person' as used in this section includes an individual, a firm, copartnership, 
corporation, association or other organization. (Laws 1939, Ch. 197, Sec. 14, p. 474.)"  

In view of the above section, it is my opinion that the Contractors' Board remedy is 
limited to having a criminal action brought against the individual contractor, who is 
subject to the above mentioned penalty. The Board has no power to stop the job. 
However, I call your attention to the fact that the contractor has no right to bring or 
maintain any suit for the collection of compensation for the performance of any act for 
which a license is required. This provision may be brought to the attention of both the 
violator and the person who is employing the contractor to perform certain acts in 
violation of this act.  

Hoping that the above fully answers your questions, I remain  



 

 

By HARRY L. BIGBEE,  

Asst. Atty. General  


