
 

 

Opinion No. 43-4288  

May 18, 1943  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Employment Security Commission of New Mexico, Box 1301, Albuquerque, New 
Mexico. Attention of Mr. A. M. Frazier, Attorney  

In your letter dated May 15, 1943, you state that under the provisions of Section 57-815 
(b) of the 1941 Compilation the Commission issued a tax lien against the owner and 
operator of a cafe in Albuquerque for delinquent contributions and recorded the lien on 
June 14, 1940. Prior to that date, however, the owner and operator of the cafe had 
executed a contract to sell certain real estate and placed the contract, with a warranty 
deed, in escrow, for delivery to the purchaser upon full payment of the purchase price. 
This contract was recorded and, on the same date, the owner and his wife assigned 
their interest in the contract to a third person, which assignment was not recorded. The 
entire purchase price has subsequently been paid and warranty deed was delivered to 
the purchaser.  

You inquire whether the lien of the Commission is enforceable against the real estate of 
the vendor and, also, whether a court action should be required before releasing the 
Commission's lien.  

In answer to your first question: You have cited several authorities in your letter which 
were submitted to you by attorneys for the vendee of the real estate involved. I have 
examined all of these authorities and find that most of them sustain the general 
principles of law that the lien of a judgment is limited to the actual interest the debtor 
owns in the property and does not extend to his apparent interest. The lien for 
delinquent contributions, under the act involved here, is analogous to the lien of a 
judgment and the same general rule would apply. The authorities which seem to bear 
on this question are as follows:  

34 C. J. Sec. 933 (i), at page 614;  

87 A. L. R. 1506;  

Richardson v. Estle (Iowa), 243 N. W. 611;  

Hearne v. Miliken (Colo.), 1986, 432; and  

Heath v. Dodson, 110 Pac. (2) 845.  

In view of these authorities I am of the opinion that the vendor had no interest in the real 
estate to which the lien of the Commission would attach on the date the same was 
recorded.  



 

 

In answer to your second question, it seems that it is a matter of policy for the 
Commission to determine whether it wishes to release the lien or to require a court 
order before releasing the same.  

Since the vendor and delinquent taxpayer had no interest in the real estate involved I 
see no reason why a release could not be made as to that particular real estate, 
although until the amount is paid I do not believe the lien should be released generally.  

By C. C. McCULLOH,  

First Asst. Atty. General  


