
 

 

Opinion No. 43-4315  

June 15, 1943  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Honorable John J. Dempsey, Governor of New Mexico, Santa Fe, New Mexico  

We have your request for an opinion of June 14, 1943, concerning the question of 
whether or not the Governor has the power under Article 5, Section 6 of the Constitution 
of the State of New Mexico to pardon a juvenile who has been adjudged to be 
delinquent by a juvenile court, and made a ward of such court.  

Article 5, Section 6 provides:  

"* * * the Governor shall have power to grant reprieves and pardons after conviction for 
all offenses except treason and in cases of impeachment."  

The Supreme Court of New Mexico has considered the above section of the 
Constitution in the cases of Ex parte Bustillos, 26 N.M. 449, 194 P. 886; State v. Magee 
Publishing Company, 29 N.M. 455, 224 P. 1028, 38 A.L.R. 142; Ex parte Magee, 31 
N.M. 276, 242 P. 332; Clovis v. Hamilton, 41 N.M. 4, 62 P. 2d 1151. In all of these 
cases it seems to have been assumed by our Supreme Court that conviction "for all 
offenses" referred to conviction of any criminal offense against the Laws of the State of 
New Mexico.  

In the New Mexico cases cited in 29 and 31 N.M., the court first found that the contempt 
of court was a criminal contempt, and therefore, under the facts constituted a conviction 
of a crime which was therefore subject to the pardoning power of the Governor.  

In the case of Clovis v. Hamilton, supra, the court stated:  

"The Governor, by virtue of Article 5, Section 6 of the Constitution, has the power to 
pardon, after conviction, for all offenses against the state except treason and in cases 
of impeachment." (Emphasis ours.)  

The question becomes whether a juvenile delinquent who may have been adjudged to 
be delinquent on the basis of having violated a state law, and has therefore been 
declared a ward of the court, has been "convicted of an offense against the state."  

The following cases have held that the word "offense" is synonymous with the word 
"crime."  

State v. Rose, 106, N. E. 50, 51, 89 Ohio St. 383; People v. Chimovitz, 211 N. W. 650, 
651, 237 Mich. 247; State v. Eubanks, 38 So. 407, 408, 114 La. 428; State v. West, 43 
N. W. 845, 847, 42 Minn. 147; Ex parte Campion, 112 N. W. 585, 588, 79 Neb. 364.  



 

 

Ex parte Campion, supra, held under a constitutional provision similar to ours, that 
"offense" was equivalent to "crimes," and that the Governor could not pardon a person 
unless he had been convicted of a crime.  

The Supreme Court of Washington stated in the case of In re Mason, 3 Wash. 609, 612:  

"They (juvenile delinquents who have been declared wards of the Court) are not subject 
to the penal laws of the state, have no right to trial by jury, and do not come within the 
pardoning power any more than persons committed to the insane asylum."  

39 Am. Jur. 535 states:  

"The power to pardon, except as limited by the Constitution, extends to every offense 
against the Government known to the law, but is limited to offenses against the state as 
such. An executive has no power to pardon a private wrong or relieve the wrongdoer of 
the civil consequences thereof."  

The Supreme Court of New Mexico, In the Matter of the Application of Jose Santillanes 
for a Writ of Habeas Corpus, No. 4760, 47 N.M. , P. , considered the question at length 
concerning whether or not juvenile delinquency proceedings are criminal proceedings, 
and held that such proceedings are not criminal. On page 11 of the original opinion the 
court stated:  

"* * * we are dealing with a special statutory civil proceeding and not a criminal statute 
so far as the case of the juvenile itself is concerned."  

In view of this holding, the basis of which was that a juvenile who had been adjudged to 
be a delinquent and a ward of the court had not been convicted of a crime, and that the 
juvenile proceedings relative to such adjudication were "special statutory civil 
proceedings," it would seem plain, and it is therefore my opinion that the Governor does 
not possess power to pardon a person adjudged to be a ward of the court, since such 
person has not been convicted of a crime.  

Hoping that the above fully answers your question, I remain  

By HARRY L. BIGBEE  

Asst. Atty. General  


