Opinion No. 43-4307
June 2, 1943
BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General

TO: Sister Remy, President, New Mexico State Board of Nurse Examiners, Regina
School of Nursing, St. Joseph Hospital, Albuquerque, New Mexico

We are in receipt of your request of recent date concerning various questions relating to
the Nurses Practice Act of New Mexico, being Sections 51-601 to 51-614 of the 1941
Compilation.

1. You state that student nurses in New Mexico will graduate at various times all
through the year. In the light of these facts you ask whether or not it is permissible for
the Board of Nurse Examiners to give the examination provided in Section 51-605 to a
student who has not completed her course, provided that her license is not issued until
she has completed such course. Section 51-605 provides for the filing of application for
examination, payment of the fee, and then recites as follows:

"The applicant shall furnish evidence satisfactory to the board that he or she is 21 years
of age, is of good moral character, has graduated from a school of nursing."

This statute does not specify whether the evidence above referred to is set forth as a
pre-requisite to the taking of an examination or the issuance of a license.

In view of these facts, and since the statute would be substantially complied with if the
applicant furnished evidence of graduation as well as of the other matters, it is my
opinion that when the license is finally issued no one could question the validity of such
license, even though the person had not graduated from the nursing school on the date
upon which she took the examination.

2. You ask whether an applicant may be permitted to take the State Board examination
if the school where she took her training admitted her when she was 17 1/2 years of
age, if the license is not issued to her before she is 21 years of age.

There is no provision in our statutes as to the age a person must be before becoming a
student at a nursing school. The only requirement is that the person must furnish
evidence that she is 21 years of age on the date when she takes the examination or
when the license is issued.

3. You ask whether or not the Board can accept an applicant who has attended a
nursing school which. while it requires three years of training in a hospital, does not
require that all three years of training be completed in the same hospital wherein the
school is located, prior to graduation.



In connection with this question you state that the Bolton bill, now before Congress,
provides for the rendering of help to student nurses. It further provides that after a
student has completed a major portion of her course she may be transferred to some
hospital other than that in which the school is located to assist in the war emergency.

Section 51-605 provides, in part, that applicant shall furnish evidence satisfactory to the
Board that she * * * "has graduated from a school of nursing connected with a general
hospital maintaining the reasonable educational standards required by the Board and
where at least three years of training in a hospital is required."

It is therefore my opinion that such applicant meets the qualifications set forth by the
statute.

4. This is the same question as question 3, except that you state that some nursing
schools give various students who have taken college work credit upon the time spent
in the school, inasmuch as certain of the work taken in the nursing school is the same
as that taken in a college or university.

In view of what has been said before, it is my opinion that if the school from which the
applicant graduated requires three years of training, such applicant would be qualified
under our statute, even though she had been given credit on her time of attendance by
the nursing school for her college work.

5. You ask whether a nurse who is qualified by registration in other states and who, in
the opinion of the Board of Nurse Examiners, meets the New Mexico requirements,
except for the three years training in a hospital, may be licensed in New Mexico.

Section 51-608 provides:

"A registered nurse from any other state, where the laws with reference to professional
nursing are equal to the standards of the laws of the state of New Mexico, who shall
give evidence to the satisfaction of said board, filling in such blanks as provided by this
board, that he or she is a graduate nurse of an accredited school of nursing, the
standard of instruction and training of which shall meet the requirements of the state
board of nurse examiners as provided in this act, shall receive a certificate to practice
professional nursing in this state upon payment or registration fee of fifteen ($ 15.00)
dollars."

It is noted that the requirements of this statute are that the applicant be a registered
nurse from a state where the laws relating to professional nursing are equal to those of
the State of New Mexico and that she be a graduate nurse of an accredited school of
nursing, the standard and instruction of which meet the requirements of the said Board
of Nurse Examiners as provided in this act.

The only authority the State Board of Nurse Examiners is given to set up requirements
is in Section 51-605, which provides:



"A school of nursing * * * where systematic courses of instruction are given under such
reasonable educational rules and regulations as the board may prescribe from time to
time."

It is noted that the board may prescribe only reasonable educational rules as to the
courses of instruction. Thus it is seen that under Section 51-608, if the other
requirements are met, the fact that the nurse did not receive three years of training in a
hospital, would not prevent her from being given a license in New Mexico.

Trusting that the foregoing sufficiently answers your inquiry, | am

By ROBERT W. WARD,

Asst. Atty. General



