
 

 

Opinion No. 43-4318  

June 21, 1943  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Dear Mr. Jaeger: Director, Driver's License Division, Bureau of Revenue, Santa Fe, 
New Mexico  

We have your letter of June 17th, 1943, wherein you set out a fact situation involving a 
man who buys coal in a certain town in New Mexico and hauls it to another town for re-
sale purposes. One of such trucks is operated by this man's son, who is 15 years of 
age.  

In view of this fact situation you ask an opinion of this office concerning whether or not 
such boy is a chauffeur, according to our drivers' license law, and also, whether his 
father is liable, under the drivers' license act, for employing a person under 18 years of 
age who does not have a chauffeur's license to operate his truck.  

Section 68-301, New Mexico 1941 Compilation, sub-section G, defines "chauffeur" as 
follows:  

"Every person who is employed for the principal purpose of operating a motor vehicle, 
and every person who drives a motor vehicle while in use as a public or common carrier 
of persons or property."  

In view of the fact situation you set out, it seems clear that the boy is employed to 
operate a motor vehicle. This would seem to be true regardless of whether or not the 
boy receives a fixed or stated compensation for his services, or whether, in fact, he 
receives any compensation.  

Brugier v. Moussier's Administrators, 5 La. 93, 95, held that the word "employed" may 
mean either busy or occupied at work, or it may mean entrusted with the management 
of an affair.  

Webster's New International Dictionary, Second Edition, defines "employ," among other 
things, to mean "to entrust with some duty or behest."  

It would seem that here the son has certainly been entrusted with some duty and has 
been employed in such sense of the word.  

Section 68-305 provides that no license shall be issued to any person as a chauffeur 
under the age of 18 years.  

It is, therefore, my opinion, in view of the fact situation that you set out, that the boy 
cannot operate such truck without a chauffeur's license and, since his age bars him 



 

 

from receiving such a license, he is unlawfully doing certain duties in violation of our 
motor vehicle laws.  

In further response to your request, I call your attention to section 68-324, New Mexico 
1941 Compilation, which provides:  

"No person shall knowingly employ any chauffeur to operate a motor vehicle on the 
highways who is not licensed under this act."  

Section 68-325, 1941 Compilation, provides that no person shall knowingly authorize or 
permit a motor vehicle owned by him, or under his control, to be driven by any person in 
violation of any of the provisions of this act.  

Section 68-327 provides a specific penalty for violating the provisions of the act.  

Hoping that the above fully answers your questions, I remain,  

By HARRY L. BIGBEE  

Asst. Atty. General  


