
 

 

Opinion No. 43-4323  

June 23, 1943  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Honorable H. B. Sellers, Chief Tax Commissioner, Santa Fe, New Mexico  

We have your letter of June 16th, 1943, wherein you request an opinion of this office 
concerning the effect of the Soldiers' and Sailors' Relief Act on the collection of 
delinquent real and personal property taxes.  

This same question was discussed by the various County Treasurers of the State at the 
recent convention of County Officials in Albuquerque. The material provision of the 
above mentioned act provides:  

"(1) The provisions of this section shall apply when any taxes or assessments, whether 
general or special (other than taxes on income), whether falling due prior to or during 
the period of military service, in respect of personal property, money, or credits, or real 
property owned and occupied for dwelling, professional business, or agricultural 
purposes by a person in military service or his dependents at the commencement of 
his period of military service and still so occupied by his dependents or employees are 
not paid. (Emphasis ours.)  

"(2) No sale of such property shall be made to enforce the collection of such tax or 
assessment, or any proceeding or action for such purpose commenced, except upon 
leave of court granted upon application made therefor by the collector of taxes or other 
officer whose duty it is to enforce the collection of taxes or assessments. The court 
thereupon, unless in its opinion the ability of the person in military service to pay such 
taxes or assessments is not materially affected by reason of such service, may stay 
such proceedings or such sale, as provided in this Act, for a period extending not more 
than six months after the termination of the period of military service of such person.  

"(3) When by law such property may be sold or forfeited to enforce the collection of such 
tax or assessment, such person in military service shall have the right to redeem or 
commence an action to redeem such property, at any time not later than six months 
after the termination of such service, but in no case later than six months, after the date 
when this Act ceases to be in force; but this shall not be taken to shorten any period, 
now or hereafter provided by the laws of any State or Territory for such redemption."  

If the matter is brought to the attention of the State Tax Commission, or the proper 
County Official, that the owner of property coming within the statute is in the armed 
forces, the land should not be sold for taxes. However, the question occurs, when the 
person in the armed services or the members of his family fail to properly claim the relief 
accorded by the Soldiers' and Sailors' Act by failing to notify the proper officials. If, 
under such a circumstance, there is no knowledge concerning whether or not the 



 

 

property should be sold due to a lack of knowledge concerning whether or not the 
owner is in the army, or whether or not the property comes within the statute, it is my 
opinion that, under these circumstances, the Tax Commission has no alternative but to 
proceed as provided by our statutes, without considering the Soldiers' and Sailors' 
Relief Act. Under such circumstances (3) applies when the person is discharged from 
the army, and such person must then, within six months, proceed to have such sale set 
aside or, otherwise, the sale would become valid.  

The County Treasurers, in Albuquerque, while discussing this problem, deemed it 
advisable and will, when possible, run notices in various local papers, advising the 
public of the necessity to claim the benefits of this Act, and to notify the proper officials 
in case the provisions of this Act will be relied upon by the persons, or members of the 
families, in the service, for protection against the sale of property for delinquent taxes.  

However, I wish to call the following matter to the attention of the Tax Commission and, 
therefore, quote from the latest text concerning the Soldiers' and Sailors' Relief Act that 
has been received by our State Law Library, compiled by William Fitz Gibbons, which 
provides:  

"There is nothing in this Act which relieves a person in military service from the actual 
payment of debts or obligations which he may have incurred before entering such 
service. It is only when his ability to meet his obligations has been impaired, because of 
his military service, that the relief accorded by this Act applies; and this relief is 
principally against the penalties which would be imposed for nonpayment of such 
obligations. In the traditional American way, the question of the extent to which relief is 
offered generally is left to the discretion of our courts."  

Hoping that the above general discussion of this problem will be of some benefit to you, 
I remain,  

By HARRY L. BIGBEE  

Asst. Atty. General  


