
 

 

Opinion No. 43-4334  

July 9, 1943  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Miss Lois S. McVey, Supervisor, Child Welfare Services, Department of Public 
Welfare, Santa Fe, New Mexico  

We have your letter of July 7, 1943, wherein you state that one of the District Judges 
has asked that you obtain an official opinion of this office concerning the general 
question of the necessity of obtaining the consent of the natural father, if living, to 
adoption proceedings, when the natural father and natural mother are divorced, and the 
custody of the child has been given to the mother, who has remarried, and the husband 
of the mother wishes to adopt the child.  

You call attention to the fact that in many instances the natural father is in the Army and 
is abroad in foreign service, or otherwise cannot be located. I call your attention to the 
provisions of Section 25-207 of the New Mexico 1941 compilation, which provides:  

"A legitimate child can not be adopted without the consent of its parents, if living 
together; and if legally separated, the consent of the parent having legal custody of the 
child must be obtained. It shall not be necessary to obtain the consent from a father or 
mother deprived of civil rights or adjudged guilty of adultery or cruelty, and for such 
cause divorced and deprived of the custody of the child, or adjudged to be an habitual 
drunkard, or who has been judicially deprived of the custody of the child on account of 
cruelty to, abandonment and neglect of, the child or of infamous conduct. (Laws 1893, 
ch. 32, Sec. 4; C. L. 1897, Sec. 1499; Code 1915, Sec. 16; C. S. 1020, Sec. 2-104.)"  

This general question is considered in the following annotations: 24 A.L.R. 416, 91 
A.L.R. 1387, 104 A.L.R. 1464. I also call your attention to 2 C.J.S., Adoption of Children, 
Section 21. The annotations appearing at 91 A.L.R. considers this problem in some 
detail. It is clear from considering these various annotations and text material, that 
statutes providing that the consent of a natural parent, under certain circumstances, is 
not necessary, is given a very strict construction.  

Thus, the adoption statute under consideration in Re Lease (1918) 99 Wash. 413, 169 
Pac. 816, provided:  

"That, if the parents are living separate and apart, the consent of both is not required, 
but such consent may be given by the parent having the care, custody, and control of 
such child."  

In holding that the divorced husband must give consent where the decree of divorce 
awarding the custody of the child to the wife, did not divest the husband of all parental 



 

 

rights, but reserved to him the right to visit the child at any and all times within reason, 
the court said:  

"Now, recurring to the italicized portion of our statute above quoted, it might seem, when 
read superficially apart from its evident spirit, that, when the care and custody of a child 
is given to one parent by a divorce decree, the consent of such parent alone would be 
sufficient to authorize the adoption of such child by another. But when we are reminded 
of the conclusive and far-reaching effect of an adoption decree, and that it is not a mere 
custody decree, like in a guardianship or other similar proceeding, every consideration 
of fairness to the natural parents dictates that the provisions of our statute prescribing 
the conditions under which consent may be dispensed with should receive a strict 
construction. We are of the opinion that, to enable one parent having the custody and 
control of a child to effectually consent to its adoption by another, such custody and 
control must be of such an absolute and unconditional nature that the other parent's 
right in the child is extinguished, or the other parent's conduct is such as to estop him or 
her from asserting such right. * * *"  

This holding by the Washington court is typical of many similar holdings in different 
states. Therefore with this rule in mind, we consider the specific provisions of our 
statute. Under our statute, in view of this rule of strict construction, it would seem clear 
that unless the father in the particular case has been deprived of civil rights, or adjudged 
guilty of adultery or cruelty, and for such cause divorced and deprived of the custody of 
the child, or adjudged to be an habitual drunkard, or who has been judicially deprived of 
the custody of the child because of cruelty, abandonment and neglect of the child, or of 
infamous conduct.  

Further, in view of the strict construction that is placed on similar statutes by other 
courts, there might be a tendency to, even under some of the above circumstances, if 
the parent has been given the right to visit the child, to hold that the consent of such 
parent is necessary for the validity of the adoption proceedings.  

We further point out that if the parent should be in the Army, that the Soldiers and 
Sailors' Civil Relief Act could possibly have some effect concerning the validity of an 
adoption proceedings, if the father does not actually consent to the proceedings.  

However, if it is clear that the father has been deprived of all rights concerning the 
custody of the child, the right to visit the child, and was divorced and comes within the 
provisions of the statute specifically providing that the consent of such father is not 
necessary, it would be my opinion that the adoption proceedings would be valid 
regardless of the fact of notice or consent of the father, whether he is in the Army or not. 
Each case must, of necessity, be considered on its own merits, and no very general rule 
can be stated in an opinion of this nature which would be a guide to all cases presented.  

Hoping that the above general discussion of this problem is of some benefit to you, I 
remain  



 

 

By HARRY L. BIGBEE  

Asst. Atty. General  


