
 

 

Opinion No. 43-4367  

August 17, 1943  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mr. R. L. Ormsbee, State Purchasing Agent, Santa Fe, New Mexico  

I have your letter of August 16, 1943, wherein you request an official opinion of this 
office concerning whether Section 8 of Chapter 124, Laws of 1943, or any other section 
in the State Purchasing Agent Act requires the sale of condemned and unneeded 
equipment already in use, and paid for by the department or institution, is to be handled 
through the State Purchasing Agent's office.  

Section 8, in my opinion, refers only to property which the State Purchasing Agent may 
sell when such property is already in his hands. In other words, if you should order 
certain equipment for a particular department, and at the time of delivery it is found that 
the needs of such department do not require the particular articles, you should then 
have the power to sell such articles either to another department, or pursuant to the 
provisions of such section, to the highest and best bidder for cash. This section would 
not seem material to your question.  

I call your attention to Chapter 128, Section 1 of the Laws of 1943 which provides:  

"Any State Department is hereby empowered to sell or otherwise dispose of real or 
personal property belonging to such State Department, subject to the approval of the 
State Comptroller. The State Comptroller shall have the power to credit any payment 
received from the sale of any such real or personal property to whatever fund of such 
State Department as he deems appropriate." Section 2 provides:  

"All laws or parts of laws in conflict herewith are hereby repealed."  

Therefore, in my opinion, this section governs the disposition of unneeded equipment 
desired to be sold by a state department which is not in the hands of the State 
Purchasing Agent.  

Hoping that the foregoing sufficiently answers your inquiry, I am  

By HARRY L. BIGBEE,  

Assistant Attorney General  


