
 

 

Opinion No. 43-4400  

October 28, 1943  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Honorable C. R. Sebastian, State Comptroller, Santa Fe, New Mexico  

We have your letter of October 22, 1943, wherein you state that a question has been 
raised by one of the District Judges with reference to the mileage allowance for travel. 
The question is whether the District Judges should be allowed six or eight cents per 
mile.  

Article VI, Section 21 of the Constitution of New Mexico provides:  

"Justices of the Supreme Court in the State, District Judges in their respective districts 
and justices of the peace in their respective counties, shall be conservators of the 
peace. * * *"  

Section 16-325 of the New Mexico 1941 Compilation provides that the District Judges 
shall be reimbursed their actual and necessary traveling expenses. However, the 
statute does not provide what the maximum rate of mileage shall be. In determining this 
question it is necessary to refer to the general statute concerning mileage, which is 
Section 10-408 of the 1941 Compilation, which provides:  

"The maximum rate of mileage allowed and paid from public funds for the use of 
privately owned conveyances on official business chargeable against the state of New 
Mexico or any county, school district, or municipality thereof shall be six ($ .06) per mile; 
provided, however, that this act (section) shall not apply to school busses; provided, 
further, that the sheriffs, deputy sheriffs and other peace officers of the several counties 
of this state shall be paid mileage at the rate of eight cents ($ .08) per mile, for the 
distance actually and necessarily traveled in serving any warrants, process, order, 
citation, summons, jury venire, or decree of any courts now provided by law, or in the 
performance of any official business: * * *"  

The question arises whether or not the District Judges are peace officers of the various 
counties of their districts and therefore entitled to eight cents per mile, or whether they 
come within the group limited by the six cents per mile provision.  

The case of Jones v. State (Tex.), 65 S. W. 92, held that a peace officer is practically 
synonymous with conservator of the peace, it being held that an exemption of the peace 
officers from a statutory prohibition against carrying concealed weapons included one 
who was by law made a conservator of the peace.  

The case of U.S. v. Viess, D. C. Wash. 273 Fed. 279 at 281, held that a sheriff or his 
deputy, a constable, marshal or policeman of a city, or conservator of the peace, are 



 

 

"peace officers" to whom a search warrant to search premises for intoxicating liquors 
may be issued, under Rem. Code, Wash. 1915, Sec. 6262-11.  

The case of Patton v. State, 129 Tex. Cr. R. 269, 86 S. W. 2d, 744, 776, held, under a 
somewhat similar provision to the one in the New Mexico Constitution, that a Justice of 
the Peace was a peace officer and, as such, was legally carrying a pistol at the time he 
shot a dance hall patron in altercation arising while Justice was maintaining peace at a 
dance hall.  

The case of Tippett v. State, 80 Tex. Cr. R. 373, 189 S. W. 485, at 486, held that 
Constitution, Art. 5, Sec. 12, makes all Judges of the Courts of the State not only 
judicial and civil officers but also peace officers. The Court further held that a Judge 
was a peace officer and authorized to carry a pistol even when not in the actual 
discharge of the duties of his office.  

In view of the foregoing cases it is my opinion that the constitutional provision making a 
District Judge a conservator of the peace in effect provides that a District Judge shall be 
a peace officer, in view of the authority that the phrase "conservator of the peace" is 
synonymous with "peace officer."  

We now refer again to the provisions of Sec. 10-408 of the New Mexico 1941 
Compilation, which provides that all peace officers shall be paid mileage at the rate of 
eight cents a mile. Article VI, Sec. 21 of the New Mexico Constitution provides that 
District Judges are conservators of the peace in their respective districts, while 
Justices of the Peace are made conservators of the peace in their respective counties. 
We then have the question whether or not District Judges, while being peace officers, 
are officers of a county.  

The case of Ward v. Romero, 17 N.M. 88, 125 P. 617 held that a District Attorney was a 
State officer rather than a District or County officer, since the word "district" merely 
pertains to the geographical limits within which such official performed the duties of his 
office, and did not refer to the nature and grade of the office. The Court indicated that a 
District Judge would, of course, be a State officer the same as a District Attorney.  

In view of the above, it is my opinion that a District Judge is a State officer, and that 
Sec. 10-408 of the New Mexico 1941 Compilation pertains to County Peace Officers. It 
is further my opinion that it pertains to peace officers whose duties are similar to those 
of Sheriffs, and whose functions consist of serving warrants, process, order, citation, 
summons, jury venire, or decree now provided by law, and that the phrase "or in the 
performance of any official business" pertains under the rule of ejusdem generis to 
similar duties as those specifically enumerated.  

Therefore, it is my opinion that a District Judge, for the above two reasons, is not 
entitled to eight cents a mile under the provisions of this statute.  

Hoping that the above fully answers your questions, I am  



 

 

By ROBERT W. WARD,  

Assistant Attorney General  


