
 

 

Opinion No. 44-4435  

January 8, 1944  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mr. H. R. Rodgers, Commissioner of Public Lands, Santa Fe, New Mexico. 
Attention: Mr. George A. Graham, Attorney  

We are in receipt of your letter of January 4, 1944, in which you state that the Land 
Commission has under its jurisdiction three lots containing coal, upon one of which a 
lease has been given, together with an easement to drive a tunnel through a portion of 
one of the other lots, which is not under lease. You also state that application has been 
made for a coal lease upon the lots not heretofore leased, which you designate as Lots 
1 and 3, by any individual other than the owner of the lease on the lot you designate as 
Lot 2.  

In view of these facts, you ask our opinion on the following:  

"1. May the Commissioner, under paragraph 2 (a) of the lease, arbitrarily grant an 
easement through the tunnel built by another through lands under a valid lease?  

2. May the Commissioner be forced by Court action to grant such ingress and egress 
after a lease has been issued to the upper Lot 1?  

3. Should such easement through such tunnel be granted, would any liability attach to 
the Commissioner for damages to the lessee of Lot 2?  

4. Does the Commissioner of Public Lands have the right to refuse to issue a coal lease 
upon lands where coal is believed to be embedded?"  

In answer to your first question, your attention is directed to the following provision of 
the coal mining lease:  

"2: -- The lessor hereby expressly reserves:  

(a) The right to permit for joint or several use, such easements or right-of way including 
easements in tunnels, upon, through or in the land leased as may be necessary or 
appropriate to the working of the leased lands for minerals other than coal or other 
adjoining lands containing mineral deposits, and for the treatment and shipment of the 
products thereof by or under authority of the State of New Mexico, its lessee or 
permittee."  

It is seen from this provision that the Commissioner expressly reserves the right to 
permit for joint or several use, such easements or right-of-way including easements in 
tunnels, through or in the land leased as may be necessary or appropriate to the 



 

 

working of other adjoining lands containing mineral deposits. Thus, the Land 
Commissioner, having retained an easement to use tunnels on leased land, may grant 
such easement in connection with a proper lease of adjoining land containing a mineral 
deposits, such as coal.  

In view of the foregoing, it is my opinion that the answer to your first question is "Yes." I 
would not, however, term such action arbitrary, but merely the exercise of the rights 
reserved in the lease.  

In answer to your second question, I note that no lease has ever been heretofore 
granted on Lot 1, so that there could not, at this time, be any easements or servitudes 
now existing in connection with Lot 1. Your attention is directed to the portion of the 
granting clause of the lease, which is as follows:  

"Together with rights-of-way, easements, servitudes, rights and privileges of all and 
every kind and nature incident to or convenient for the economical operation of said 
land for mining coal * * *."  

As I have pointed out above, since coal has not been mined on the above mentioned 
lot, there could be no easement incident to the coal on this lot. As to whether or not 
some easement might exist which is convenient to the mining of coal on this lot would 
be a question of fact depending on the particular facts and circumstances involved in 
this matter.  

It is therefore my opinion that unless some easement convenient for the economical 
operation of said mine for mining coal be granted by the lease itself, that the lessee 
would have no right to force the Commission to grant ingress and egress after a lease 
had been issued on this land.  

In answer to your third question, your attention is directed to the fact that the 
Commissioner of Public Lands is a State Officer of the State of New Mexico, and, as 
such, cannot be sued without the consent of the State through its Legislature.  

In answer to your fourth question, your attention is directed to Section 8-1002 of the 
N.M. 1941 Compilation, which provides in part as follows:  

"* * * on or before the expiration of such permit, the Commissioner may grant the 
applicant the right to develop and extract coal."  

In view of the use of the word "may" it is my opinion that it is discretionary with the 
Commissioner whether or not he grant an applicant a coal lease.  

Trusting that the foregoing sufficiently answers your inquiries, I am  

By ROBERT W. WARD,  



 

 

Assistant Attorney General  


