
 

 

Opinion No. 44-4462  

February 18, 1944  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Honorable J. O. Gallegos, Commissioner of Revenue, Bureau of Revenue, Santa 
Fe, New Mexico. Attention: Victor Salazar, Chief Division of Liquor Control  

In your letter dated February 16, 1944, you ask the following questions:  

"Will you please tell me is the husband of a minor girl her legal guardian, That is, may a 
minor girl, accompanied by her husband, be served alcoholic drinks,"  

Your question involves two separate questions; first, whether the husband of a minor 
girl is her legal guardian. Section 35-141 of the 1941 Compilation provides as follows:  

"The guardianship over men and women shall cease with their marriage."  

The Supreme Court of this state has held, on two occasions, that this statute refers only 
to the guardianship of the person and not of the property. Montoya de Antonio v. Miller, 
7 N.M. 289, 34 P. 40, 21 L.R.A. 699. In re Hays' Guardianship, 37 N.M. 55, 17 P. (2d) 
943.  

Since all guardianship of a person ceases upon marriage and the Supreme Court has 
stated, in the early case cited above, that "guardianship of the person is absolutely 
inconsistent with the conjugal rights of husband and wife", it is apparent that the 
husband is not the legal guardian of his minor wife.  

The next question to be answered is whether a minor girl accompanied by her husband 
may be drinks?"  

Section 61-1012 of the 1941 Compilation prohibits the sale, service or delivery by any 
person or the purchase by a minor of alcoholic liquors, except when the minor is 
accompanied by, and in the visible personal presence of a parent of such minor child, 
guardian or the adult person into whose custody any court or the parents or guardian of 
such minor has committed such minor for the time. No violation of this law occurs if the 
minor is accompanied by any adult person into whose custody said minor is committed 
by the parent for the time. The words "for the time" may mean for one evening or for 
any extended length of time, and it is necessary that the parents must have given 
permission to such adult person to have the custody of the minor for the time involved.  

Although a husband is not the legal guardian of his wife, who may be a female minor, 
yet he may be an adult person into whose custody the wife is committed. Since the 
words "for the time" are used it is apparent that the word "custody" is used in a very 
loose manner and may mean nothing more than being accompanied by an adult 



 

 

person. Under our law the husband is the head of the family, and although he is not the 
guardian of the wife, yet he is charged with the care and protection of the wife's person, 
and stands in a relationship to the wife with respect to responsibility for her care and 
custody, which is much stronger than the position of an adult person into whose care 
and custody she may be placed by her parents or guardian for the time.  

In view of these reasons my opinion is that if the husband is an adult person, the 
consent of the parents or guardian to the marriage by a minor girl has been given, either 
expressly or impliedly, to the husband, for the care and custody of his minor wife, during 
such time as the marriage shall exist. Under these circumstances, when a minor wife is 
accompanied by her adult husband, alcoholic liquors may legally be served to the minor 
wife.  

By C. C. McCULLOH,  

First Asst. Atty General  


