
 

 

Opinion No. 44-4479  

March 13, 1944  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mr. Robert J. Doughtie, State Labor and Industrial Commissioner, Santa Fe, New 
Mexico  

We are in receipt of your letter of March 9, 1944, in which you ask our opinion as to 
whether or not any child under the age of fourteen years can lawfully be employed at a 
gainful occupation in the State of New Mexico.  

Your attention is directed to Section 57-501 of the 1941 Compilation, which provides as 
follows:  

"No child under fourteen (14) years of age shall be employed or permitted to labor at 
any gainful occupation whatsoever during the hours during which the public schools in 
the district in which the child resides are in session. No child under the age of fourteen 
(14) years shall be employed at any gainful occupation when the school of the district in 
which such child resides is not in session unless such child shall have a permit 
certificate issued in the manner and by the authority herein directed."  

It is noted, by the first sentence of this section, that during the hours during which the 
public schools are in session a child under fourteen years of age may not be employed 
under any circumstances whatsoever. It is also noted that by the second sentence of 
this section children under the age of fourteen years shall not be employed when the 
school is not in session unless such child have a work permit. While this section is not 
absolutely clear, since it could be argued that the language "not in session" means the 
months when the school is not in session, it appears to me that the intention of the 
Legislature was plain that the language means the hours during which school is not in 
session. I reach this conclusion because in the previous sentence the language "hours 
during which schools are in session" is used, indicating that where the language "in 
session" is used in the second sentence it means the same thing as where previously 
used. Further, the Legislature, in defining the months during which school is not in 
session, as is shown by the next section which is part of the same original law, used the 
language "during the term of the public school."  

It is, therefore, my opinion that a child under the age of fourteen years may not, under 
any circumstances, be employed during the hours during which the school is in session, 
but that a child under the age of fourteen years may be employed before or after school 
if a permit is given such child as provided by Section 57-508.  

In your letter you question the effectiveness of Section 57-505 as amended by Chapter 
112, Laws of 1943, both because the amendment conflicts with previous legislation and 
because you question its constitutionality.  



 

 

It is a fundamental rule of statutory construction that a subsequent statute repeals or 
amends by implication any previous conflicting law. Thus, if there is a conflict between 
this amendment and any previous law the amendment would be given full force and 
effect. I have studied this section with care and fail to see any possible grounds upon 
which it could be held unconstitutional.  

Trusting that the foregoing sufficiently answers your inquiry, I remain,  

By ROBERT W. WARD,  

Asst. Atty. General  


