
 

 

Opinion No. 44-4500  

April 19, 1944  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Viola K. Reynolds, County Clerk, Raton, New Mexico  

At the request of Fred J. Federici, District Attorney, I am answering your request for an 
opinion dated April 18, 1944, in which two questions are asked, as follows:  

"1. Should a County Clerk accept for filing a declaration of candidacy and supporting 
petitions of any candidate where it appears from the registration affidavits of the county 
that the prospective candidate in question changed his party affiliation on the 
registration affidavit from, let us say, Republican to Democrat, prior to the issuance of 
the Governor's proclamation, but within twelve months prior to said declaration, and 
then seeks to file as a candidate under his new party affiliation?  

"2. Should a County Clerk accept for filing a declaration of candidacy and supporting 
petitions of any candidate where it appears from the registration affidavits of the county 
that the prospective candidate in question had originally declared no party affiliation, but 
did come in prior to the Governor's proclamation and declared his party affiliation within 
twelve months prior to the issuance of such proclamation, and then seeks to file as a 
candidate under the party affiliation he has so declared?"  

Section 56-809 of the 1941 Compilation, Pocket Supplement, provides, in part, as 
follows:  

"No person shall become a candidate for nomination for any office who has changed his 
party affiliation within twelve months prior to the issuance of the proclamation herein 
required by the Governor of the State of New Mexico."  

Section 56-223 of the 1941 Compilation provides as follows:  

"Any registered voter who, having declined to state his party affiliation and who may 
desire to show his party affiliation, or any registered voter who may desire to change his 
party affiliation, may effect such change or show such party affiliation by executing an 
application therefor, which application shall show the name of the voter, his party 
affiliation, if previously shown in the affidavit of registration, or his desire to have his 
party affiliation shown, if not previously shown, and the party with which the elector 
desires to affiliate. The application shall be subscribed and sworn to by the voter before 
an officer authorized by law to take acknowledgments. This application, when executed 
as herein provided, shall be filed with the county clerk, and shall be retained by him in a 
file for that purpose. The county clerk shall note such change or designation of party 
affiliation on such elector's affidavits of registration; provided, however, no person shall 
be entitled to change his party affiliation or designate such party affiliation after the 



 

 

governor has issued the proclamation for the primary election until after the primary 
election, and then only until the thirtieth day before any other election at which 
registration of voters is required."  

It is noted that the Legislature recognized a distinction between "change of party 
affiliation" and "designation of party affiliation," and this same distinction should 
probably be kept in mind in construing Section 56-809, as amended. Unless a person is 
already affiliated with a political party, as shown by his registration certificate, he could 
not effect a change in party affiliation. For that reason, Section 56-809, as amended, 
only prohibits persons who have previously been registered as affiliated with a political 
party from becoming candidates of another party to which they may have changed their 
affiliation within twelve months prior to the issuance of the Governor's proclamation. 
This section would not be applicable to a person who previously had declined or failed 
to show his party affiliation. Such a person could designate his party affiliation within 
twelve months prior to the Governor's proclamation and still be eligible to become a 
candidate of the party with which he is then affiliated.  

In the case entitled State v. Board of County Commissioners of Lincoln County, 46 N.M. 
472, at Page 479, the Supreme Court uses this language:  

"Furthermore, this section imposes a duty on the proper officials to receive and file the 
declaration and nominating petitions only in the event 'such declarant is eligible to hold 
the office for which he seeks nomination under the Constitution and Laws of the State of 
New Mexico.'"  

Since the 1943 amendment above quoted, I am of the opinion that the proper officials 
have no duty to receive and file declarations and nominating petitions of persons who 
are not eligible to become candidates of the respective party, and should, upon 
ascertaining facts showing ineligibility, refuse to receive and file such declarations.  

Hoping that the above fully answers your questions, I am  

By C. C. McCULLOH,  

First Asst. Atty. General  


