
 

 

Opinion No. 44-4530  

June 19, 1944  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mr. John C. Peck, County Clerk, Roswell, New Mexico  

In your letter dated June 15, 1944 you refer to Section 56-219 of the 1941 Compilation 
regarding cancelation of registration affidavits, and inquire whether it would be legal to 
not cancel affidavits in which the person is of an age eligible for war service although 
the affidavits show that he failed to vote in the last two general elections.  

This section provides in part as follows:  

"The board of registration shall, commencing on the 3rd Monday of July preceding any 
general or primary election, cancel the affidavit of registration:  

(4) When the person so registered has not voted at the two (2) last preceding general 
elections, as shown by the notation of election officials on his affidavit."  

The law, by using the word "shall", would appear to be mandatory and there is no 
provision for making an exception in the case of servicemen. Certainly the fact that a 
person is of an age making him eligible for military service would not be sufficient to 
prevent cancelation since there may be any number of persons of military age who are 
not actually in military service.  

If the board of registration has knowledge that a person is in the military service, they 
would be justified in making up a list of such persons and presenting a petition to the 
district court and let the district judge decide whether or not such names should be 
canceled from the registration in view of the circumstances.  

Otherwise, in my opinion, the statute should be complied with as to persons not known 
to be in the military service. There is justification for such procedure in view of the fact 
that in the last election there was a federal law for absentee voting and anyone in the 
military service could have voted by making application to do so in conformity with the 
federal law.  

By C. C. McCULLOH,  

First Asst. Atty. General  


