
 

 

Opinion No. 44-4523  

May 26, 1944  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mr. S. L. Kirk, Chairman, Contractors' Licensing Board, Santa Fe, New Mexico  

We are in receipt of your letter of May 24, 1944, concerning the procedure for letting of 
bids by states, counties and municipalities. We are not just certain as to what 
information you want; however, it appears from your letter that you desire an opinion on 
the following three questions:  

1. Must bids be accepted and contract let on the day and hour set forth in the 
advertisement?  

2. How great an amount must be involved before an advertisement for bids is 
necessary?  

3. Can any of the above mentioned state agencies accept a bid tendered after the time 
provided in the advertisement?  

Chapter 233 of the Laws of 1939, as amended by Chapter 98 of the Laws of 1943, 
covers the general subject of the letting of contracts. By Section 1, which is compiled as 
Section 6-401 of the 1941 Compilation, the act is made to include all county and state 
officials, heads of departments of state, and any political or municipal subdivisions of 
the state, as well as state institutions.  

Section 4, being compiled as Section 6-404, provides in part, as follows:  

"Purchases, or contracts for the construction, repair or improvement of buildings or for 
materials or labor to be furnished or performed which involve the expenditure at any one 
time of more than $ 500 shall only be made or entered into after notice, that bids will be 
received at a time and place designated in the notice, has been published for at least 
once each week for two (2) consecutive weeks in a newspaper of general circulation in 
the county in which the purchaser is located."  

This section also provides that the bid of the lowest bidder shall be accepted if 
specifications are met, and that any purchase or sale made in violation of the section 
shall be void.  

In answer to your first question your attention is called to the fact that nothing in this act 
requires that contracts be let at the time the bids are submitted or opened. The author, 
in 44 C. J. 109, states:  



 

 

"It is not necessary that the decision awarding the contract should be made on the day 
when, under the statute and notice, the bids are to be opened where the statute merely 
provides for the making of the decision without limiting the time."  

It is therefore my opinion that a contract need not be let at the time the bids are opened 
and read.  

In answer to your second question, you will note from the above quoted provision that 
bids must be advertised for if purchases or contracts for construction, et cetera, involve 
more than $ 500.00.  

In answer to your third question, you will note that the above quoted provision provides, 
in part, that the notice to be published must provide "that bids will be received at a time 
and place designated in the notice." By necessary implication this section prohibits the 
acceptance of a bid tendered at any other time. Thus, since a contract lot on a bid 
accepted at any other time would be in violation of this section the contract would be 
void. This construction is consistent with the purpose of such statutes, which is to 
prevent favoritism, corruption, extravagance and improvidence. 44 C. J. 99.  

It is, therefore, my opinion that the answer to your third question should be in the 
negative.  

Trusting the foregoing sufficiently answers your inquiry, I remain  

By ROBERT W. WARD,  

Asst. Atty. General  


