
 

 

Opinion No. 44-4533  

June 20, 1944  

BY: EDWARD P. CHASE, Attorney General  

TO: Mr. R. F. Apodaca, Superintendent of Insurance, State Corporation Commission, 
Santa Fe, New Mexico  

You have called our attention to the last paragraph contained in an opinion dated May 
15, 1944 and numbered 4514 which states:  

"It is my opinion that licensed insurance agents of a particular insurance company may 
enter into brokerage contracts under the above provision with other licensed insurance 
agents of the same company in order to take advantage of the above mentioned 
provision, so long as the provisions of such contract contemplate what is set out in the 
above quoted portion of the statute."  

You ask us to review the holding made in this paragraph in connection with brokerage 
contracts. This ruling was based upon the following provision found in Sec. 60-417 of 
the New Mexico 1941 Compilation which provides:  

"Provided, that any licensed agent of any insurance company may pay to any other 
licensed agent of any insurance company for services rendered any part of any 
commission received by him from any insurance company he is licensed in New Mexico 
to represent."  

It is noted that the portion of Sec. 60-417 relied upon in Opinion No. 4514 does not in 
fact provide what manner of services licensed agents of insurance companies may 
render to each other as the basis of prorating the commission between two agents. It is 
further noted that this clause does not specifically limit payment of such amounts 
between agents of the same company. This construction, however, was originally 
placed upon the section in view of the first sentence in Sec. 60-417, and also other 
sections of the insurance law which would tend to indicate that it was contemplated that 
only licensed agents of a particular company may write insurance for such company or 
receive a commission. It was attempted by this construction to reconcile the particular 
clause relied upon with the theory evidenced by the other portions of the insurance law.  

This provision, in our opinion, does not authorize any particular type of service and it 
would further appear that if a licensed insurance agent renders services for another 
licensed agent, he may receive a portion of the commission even though both agents 
are not licensed by the some company.  

In view of the fact that this provision does not authorize any particular type of service 
that insurance agents may render each other, it does not authorize insurance agents to 



 

 

enter the business of insurance brokers or perform services as brokers and not as 
insurance agents.  

Hoping the above fully answers your questions, I remain  

By C. C. McCULLOH,  

First Asst. Atty. General  


