
 

 

Opinion No. 44-4544  

July 17, 1944  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: C. R. Sebastian, State Comptroller, Santa Fe, New Mexico  

We are in receipt of your letter of July 11, 1944, in which you state that certain county 
sheriffs have been submitting claims for mileage reimbursement for mileage having 
been traveled within the limits of municipalities which maintain their own police forces. 
In view of these facts, you ask our opinion as to whether or not such sheriffs are entitled 
to such mileage.  

Section 15-3802 of the 1941 Compilation prescribing the duties of sheriffs is in part as 
follows:  

"The sheriff shall be conservator of the peace within his county."  

While other sections of the law prescribe particular duties upon the sheriff, this section 
gives the sheriff jurisdiction co-extensive with his county. Section 10-408 of the 1941 
Compilation, insofar as it applies to sheriffs, is as follows:  

"Provided further, that the sheriffs, deputy sheriffs and other peace officers of the 
several counties of this state shall be paid mileage at the rate of eight cents ($ .08) per 
mile, for the distance actually and necessarily traveled in serving any warrants, process, 
order, citation, summons, jury venire, or decree of any courts now provided by law, or in 
the performance of any official business: that in serving any jury venire mileage shall 
only be charged once to the farthest point actually traveled in serving such venire."  

Section 15-4108 relating to expenses of sheriffs provides in part as follows:  

"All traveling expenses actually and necessarily incurred by sheriffs and their deputies 
while engaged in the service of criminal process issued out of the Supreme Court or a 
district court, or when issued by a justice of the peace in the state, if the issuance 
thereof is approved in writing by the district attorney or his assistants, shall be paid by 
the respective counties in behalf of which the same may be incurred. The actual 
expenses incurred in or about the service of civil process shall likewise be paid. Such 
expenses shall be paid only upon the rendition of itemized, sworn accounts filed in the 
county clerk's office, approved by the county commissioners and district judge. In the 
discretion of the district judge such expenses may also be paid when incurred in the 
attempt to discover or arrest any person charged with a felony, but only upon the 
rendition of like sworn accounts filed as aforesaid and approved in writing by the district 
judge."  



 

 

In view of these sections, it is seen that the sheriff is entitled to reimbursement for 
mileage traveled only when he is performing the services listed in these two sections 
and, further, that he is entitled to such reimbursement only in the event his expenses 
are approved by the county commissioners or district judge.  

In view of the foregoing, it is my opinion that a sheriff is entitled to mileage only for the 
services listed as aforesaid when his itemized sworn account is approved by the county 
commissioner or district judge. I might add that any abuse of the sheriff's right to 
mileage can easily be controlled by either the county commissioners or district judge 
who would have the facts before them.  

Trusting the foregoing fully answers your question, I remain  

By ROBERT W. WARD,  

Asst. Atty. General  


