
 

 

Opinion No. 44-4562  

August 23, 1944  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: Mr. Woodlan P. Saunders, State Bank Examiner, Santa Fe, New Mexico  

We are in receipt of your letter of August 16, 1944, in which you state that one of the 
state chartered building and loan associations will desire to continue in business as a 
mortgage company after paying off all its savings accounts and installment shares. You 
further state that this association was organized in 1888 under Chapter 9 of the Laws of 
1887. In view of these facts, you ask our opinion as to whether or not this association 
has the right to operate strictly as a mortgage company after discontinuing operations 
as a building and loan association.  

Chapter 9 of the Laws of 1887 provided, among other things, as follows:  

"Section 1. Whenever any number of persons, not less than eight, may desire to 
become incorporated as a mutual building and loan association for the purpose of 
building and improving homesteads and loaning money to the members thereof, they 
shall * * * make a statement * * *."  

"Section 6. * * * No loan shall be made by such a corporation except to its own 
members unless it shall happen at any time that there is no demand by any of its 
shareholders for the funds. Then such funds may be loaned to others who are not 
shareholders."  

The above quoted provisions remained the law with minor amendments until Chapter 
147 of the Laws of 1931 was enacted. Section 6, as amended by Chapter 4 of the laws 
of 1937, was enacted providing that:  

"No loan shall be made by such corporation except to its own members; provided, that if 
at any time there is no demand by any of the shareholders for the loan of the surplus 
funds of such corporation, then such funds may be loaned upon real estate security as 
herein provided to non-members."  

Further, the above quoted portion of Section 1 was carried on down in almost the 
identical language. In view of this language contained in both the original and present 
acts it is my opinion that an association so incorporated cannot cease to do business as 
a building and loan association and do business as a mortgage firm.  

One additional thing in this connection is called to your attention. The original act limited 
the duration of such corporations to 40 years and provided that the articles of 
corporation should so state. The present law, while limiting the duration to 100 years, 
applies only to corporations created since the date of its passage. While Section 50-



 

 

1409 of the 1941 Compilation gives recognition to all corporations previously created, it 
does not authorize the extension of such corporations. It would thus appear that the life 
of the corporation involved terminated both by virtue of the law under which it was 
created and its own charter.  

In your letter you also call attention to what appears to be a conflict between sections 
50-1403 and 50-1411 in that the first section of the law is so worded that it appears an 
association could issue optional payment shares and limit the dividend rate to not more 
than 6% per annum, while the other section provides that all classes of shares should 
participate to the full extent of the net earnings of the association. This section is as 
follows:  

"50-1411. -- It shall be unlawful for any mutual building and loan association to issue, 
sell or dispose of, or receive subscriptions, or pay for any kind or class of stock 
certificate or shares which shall not be entitled to participate equally, share per share, 
with every other kind or class of stock certificates or shares of such associations (in 
their respective classes) in the earnings, profits and surplus assets thereof in proportion 
to the amount of the monthly, or yearly dues to be paid thereon, or the subscription 
price thereof. And it shall be unlawful for any building and loan association through any 
by-laws, resolution or act of its stockholders, directors or officers, by any allowance in 
the way of salaries or perquisites, or otherwise, to give any preference to any kind or 
class of stock certificates or shares whereby the owners or holders thereof will receive 
any advantage over owners and holders of other stock certificates or shares of such 
association in the distribution of profits, or otherwise, (except as herein provided)."  

The 1931 law was amended by Section 3, Chapter 78 of the Laws of 1933 by inserting 
the bracketed language. It appears to the writer that the specific purpose of the 
legislature in inserting this language was to eliminate the question submitted by you. 
That is to say, by inserting the language "in their classes" the legislature intended that 
only the same classes of shares should participate equally and that by inserting the 
language "except as hereinbefore provided" the legislature showed its intent to resolve 
any conflict as to the 6% limitation found in Section 50-1403.  

It is therefore my opinion that there is no conflict between Sections 50-1403 and 50-
1411, and that under no circumstances may optional payment shares receive in excess 
of 6% dividends.  

By ROBERT W. WARD,  

Asst. Atty. General  


