
 

 

Opinion No. 44-4599  

October 11, 1944  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: Mr. G. Herkenhoff, State Director, Department of Public Welfare, Santa Fe, New 
Mexico  

We have your letter of September 27, 1944 wherein you state that a question has arisen 
concerning a resident of the state of New Mexico who is now receiving Old Age 
Assistance payments from your department and, who, due to poor health, finds it 
advisable to temporarily leave the state to live with a relative in order to obtain care from 
such relative that he cannot obtain in the state of New Mexico, due to the fact that he 
has no one who can personally take care of him. The question is raised concerning 
whether or not your department can continue to make payments to a person temporarily 
residing outside the state of New Mexico.  

You further state that the care outside the state by a relative of an Old Age Assistance 
recipient who may be ill and feeble in many cases will save the Department of Public 
Welfare money because the nursing care needed may be obtained in the home of a 
relative without additional cost, whereas if the Old Age Assistance recipient remains in 
New Mexico, it may be necessary to furnish nursing care which must be paid for by the 
Department in addition to the Old Age Assistance recipient's normal needs.  

In examining the Public Welfare Act, it is noted that no specific provision either 
authorizes or prohibits the payment of amounts to people who have otherwise qualified 
to receive payments and who leave the state for various reasons. The question then 
becomes simply whether or not such a person is no longer eligible under the provisions 
of the Act to receive payments. The title to the Public Welfare Act, Chapter 18, Laws of 
1937, provides in part:  

"An Act to Provide for the Advancement of the Public Welfare and Social Security of the 
Inhabitants of the State of New Mexico; * * *"  

An inhabitant is defined by the following cases as synonymous with legal residence or 
domicile: In re Silkman, 84 N. Y. S. 1025, 1034, 1038, 88 App. Div. 102; Steidle v. 
Reading Co. (C. C. A. N. J.) 24 F. (2d) 299, 301; Standard Stoker Co. v. Lower (D. C. 
Md.) 46 F. (2d) 678, 683; Judd v. Lawrence, 55 Mass. 531, 535, 1 Cush. 531, 535; 
Briscoe v. Southern Kansas Ry Co., 40 F. 273, 277, quoting 1 Bouv. Law Dict 709; 
Ness v. Comm. of Corporations & Taxation (Mass.) 181 N. E. 178, 180; Kennedy v. 
Ryall, 67 N. Y. 379, 386, citing Crawford v. Wilson, 4 Barb. 504, 520; Coleman v. 
Territory 47 P. 1079, 1081, 5 Okl. 201; Crawford v. Wilson, N. Y., 4 Barb. 504, 522; 
Bechtel v. Bechtel, 112 N. W. 883, 884, 101 Minn. 511, 12 L. R. A., N. S., 1100; State 
ex rel Sathre v. Moodie, 258 N. W. 558, 564, 65 N. D. 340; Borland v. City of Boston, 



 

 

132 Mass. 89, 98, 42 Am. Rep. 424; Gorman v. A. B. Leach & Co., D. C. N. Y., 11 F.2d 
454, 456.  

It is further well-established that one may be a resident or inhabitant of one county and 
have prolonged absence therefrom and spend most of the time in another county or 
state, residence, inhabitancy and inhabitant being relative terms, depending upon 
particular circumstances and not infrequently on intention. See Popejoy v. Boynton, 230 
P. 1016, 112 Or. 646.  

In view of the foregoing, it would appear that if a person should leave the state intending 
to remain a resident or inhabitant of New Mexico, they would continue to be such and 
would be eligible for benefits under the Public Welfare Act, if otherwise qualified. The 
question is strictly one of intention which must be determined by various surrounding 
facts to verify such intention, and is a question to be determined by your department in 
each particular case and in which you should use great caution in determining that such 
persons are still eligible for benefits.  

By HARRY L. BIGBEE,  

Asst. Atty. General  


