
 

 

Opinion No. 44-4629  

December 27, 1944  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: Mr. L. A. Thurston, Vice President  

We are in receipt of your letter of December 22, 1944, in which you state that you are 
writing directly to this office in view of the fact that Mrs. Lusk is out of the state. In your 
letter you ask whether or not Chapter 123 of the Laws of 1943 covers members of the 
municipal boards of education. You also ask whether an appointment to fill a vacancy 
due to military service should be made only until the next school board election or until 
either the absent member returns or his term expires, in the event the law applies.  

Chapter 123, being the act relating to temporary vacancies due to war service, provides 
in part by Section 1 as follows:  

"Any incumbent of any public office or employment of the State of New Mexico, or of 
any of its departments, agencies, counties, municipalities or political subdivision 
whatsoever, who shall heretofore have entered or who hereafter shall enter * * * armed 
service of the United States of America, and who by reason of the duties imposed upon 
him in such service shall fail to devote his time to the performance in person of the 
duties * * * shall * * * be deemed to have * * * abandoned such office or employment 
until, but only until, he shall have been relieved from active duty in such service and 
shall have resumed the personal performance of the duties of such public office or 
employment."  

In view of this section, since a municipal school district is a political subdivision of the 
State of New Mexico, it is my opinion that Chapter 123 covers members of the 
municipal boards of education.  

In answer to your further inquiry, your attention is directed to Section 4 of this act which 
provides in part that:  

"The * * * board * * * or political subdivision who is by law authorized to fill ordinary 
vacancies in the public office * * * is hereby authorized, empowered and directed to 
appoint to such public office or employment some qualified person who shall thereafter 
receive the salary and perform the duties thereof until the expiration of the term of the 
former incumbent or until his successor shall have been elected, appointed or otherwise 
chosen and qualified or until the former incumbent shall have been relieved from active 
duty in the armed services and shall have resumed the personal discharge of the duties 
of such public office or employment."  

In view of this section, it is my opinion that the board should appoint someone to act for 
the absent member until either he returns from active service and is again able to take 



 

 

up his duties, or until the expiration of the term of the former member and the election 
and qualification of his successor.  

Trusting the foregoing sufficiently answers your inquiry, I am  

By ROBERT W. WARD,  

Asst. Atty. General  


