
 

 

Opinion No. 44-4603  

October 24, 1944  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: Mr. C. R. Sebastian, State Comptroller, Santa Fe, New Mexico  

We have your letter of October 24, 1944, wherein you ask various questions concerning 
the procedure to be followed in connection with the Absentee Vote Statute, which have 
been submitted to you by a County Clerk. You ask:  

"1. Are the absentee ballots to be delivered to the precincts and if so, on what date is 
this to be done?"  

In answer to this question, I refer you to Section 17 of the act passed by the Special 
Session of the Sixteenth Legislature, and in addition to the general terms of this section, 
I quote a portion of subsection (e) which provides:  

"Between the time of 9:30 a. m. and 10:00 a. m. of election day, the County Clerk shall 
deliver the ballots received by him prior to 12 o'clock noon on the day preceding said 
election to the Deputy County Clerks for delivery to the precinct Election Officials. * * *"  

The law further provides that the ballots must be delivered before the polls are closed.  

You further ask whether the law provides for the cost of transportation.  

Section 25 of the Absentee Vote Law made an appropriation to be used, among other 
things, to defray the cost of mileage of the County Clerks and their deputies, at the rate 
of 8c per mile for delivering the ballots to the various precincts, and compensation to be 
paid Special Deputy County Clerks appointed pursuant to the provisions of this act, in 
the delivery of ballots at the rate of $ 3.00 for each Deputy County Clerk.  

You further ask whether, in counties where distances are great, it will be possible to 
comply with the law in having the ballots delivered on the day of election.  

Section 17 (b) of the Absentee Vote Law provides:  

"The several County Clerks shall, at least 30 days preceding any election, establish 
routes within their counties for the delivery of such ballots to the end that such ballots 
may be promptly and economically delivered to the precinct election officials."  

Subsection (c) further provides:  

"Each County Clerk is hereby empowered to appoint special Deputy County Clerks in 
the same number as routes established by him for delivery of said ballots * * *."  



 

 

There is further provision for the Deputy County Clerks taking an oath.  

In view of the foregoing, it is made the duty of the County Clerk to establish routes, 
regardless of the size of the counties, that will make it possible to have the ballots 
delivered during the time that the polls are open. Adequate compensation is provided to 
have such ballots delivered.  

A further question concerns whether soldiers of Indian extraction are permitted to cast a 
ballot for the Presidential and Congressional election.  

In answer to this question, we can merely state that under the provisions of Section 1 of 
Article 7, an Indian cannot vote unless taxed, and the fact that an Indian is in the armed 
forces does not change his status concerning whether or not he is a qualified elector in 
New Mexico, under the Constitution. Such ballots can be challenged the same as any 
other ballot where there is a question concerning the qualifications of the person 
offering to vote, and the challenge shall be treated in the same manner as all other 
challenges for similar reasons are treated.  

You also ask the status of the case where an Indian soldier is casting an absentee 
ballot, in view of the fact that he is not registered under our State Laws.  

In answer to this question, I quote Section 2 of the act which provides:  

"The making of an application for or the mailing of an absentee ballot by a person in the 
armed forces, whether in foreign or domestic service, who is not registered but is a 
qualified elector of the State of New Mexico, shall be equivalent to and shall 
constitute registration for the election at which such ballot is cast notwithstanding any 
law of this State relating to the registration of qualified electors or voters." (Emphasis 
ours).  

It is noted that registration is absolutely immaterial, and that the making of the 
application for the absentee ballot is equivalent to registration. It is very important that 
the County Clerks and Election Officials have called to their attention that upon receipt 
of a ballot that they must presume that the person is registered insofar as absentee 
voting is concerned, and must treat the person as being registered.  

Your letter further states:  

"Also, what is the status of a soldier casting a ballot who is now twenty one years of 
age, but was under twenty one at the time of his induction? He will not be shown on the 
registration list and, under these conditions, what is the stand to be taken by the 
election judges?"  

The answer to the foregoing question should answer the first portion of this question 
wherein it is set forth that under the specific terms of the statute, registration is waived, 



 

 

and the making of an application for, or the mailing of an absentee ballot is 
equivalent to registration.  

The judges should count the ballot if the oath on the inner envelope is filled out, 
showing that the person is twenty-one years of age, in the armed services, and 
therefore entitled to vote under our act. The regular registration list need not be 
considered.  

In view of the fact that the time before election is short, and there seems to be so many 
questions that the various County Clerks are in doubt concerning, I am having 
mimeographed, and am attaching to this opinion, the various provisions of our statute in 
full which the County Clerks in each county should familiarize themselves with and 
comply with in order to avoid the heavy penalties set forth in Section 26 of this act.  

Hoping that the foregoing will be of some benefit to you, I am  

By HARRY L. BIGBEE,  

Asst. Atty. General  


