
 

 

Opinion No. 45-4713  

May 11, 1945  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: Mrs. Georgia L. Lusk Superintendent of Public Instruction Department of Education 
Santa Fe, New Mexico. Attention: Floyd Santistevan, Assistant Superintendent of Public 
Instruction  

{*64} I have your letter of May 3, 1945, wherein you request an opinion concerning the 
interpretation of Subsection (a) of Section 1 of House Bill No. 72, which will appear as 
Chapter 50 of the Laws of 1945, the same being an act relating to the pensions of 
teachers and certain other persons. Your two questions are:  

1. How long does a person who has worked 30 years in the public schools have to be 
temporarily re-employed in order to qualify for retirement?  

2. If a person has taught 30 years, does such person have to be 60 years of age in 
order to qualify for retirement?  

Subsection (a) of Section 1 of the above mentioned provision, which is an amendment 
to Section 55-1114 of the 1941 Compilation, provides in part as follows:  

"When the said teacher * * * who is over the age of sixty (60) years, and has been 
employed in the public schools * * * of this state for at least fifteen (15) years, said 
person may be retired. Provided that in either case, that half credit may be given for not 
more than ten (10) years of educational service in other states prior to serving in New 
Mexico, and that full time credit may be given to all persons with prior educational 
service in New Mexico for time served in the armed forces {*65} of the United States 
who reenter educational service in this state after honorable discharge from the armed 
service of the United States. In every case not less than fifteen (15) years of educational 
service in New Mexico is required, of which the last five (5) years were educational 
service in New Mexico consecutively and immediately prior to the date of such 
retirement; provided, that any person who has been employed in any of said 
services in New Mexico for more than thirty (30) years, although such 
employment may have been in more than one of such services, shall be 
temporarily re-employed and retired under the provisions of this bill, 
notwithstanding any requirement that such person shall have served five (5) 
years consecutively and immediately prior to his or her retirement."  

In answer to your first question, it is noted that the proviso included in Subsection (a) 
quoted above, such proviso being underlined for convenience, does not specify a length 
of time that a teacher should be temporarily re-employed prior to being pensioned. 
Since no time is specified, upon the re-hiring of any person who has more than 30 years 



 

 

service, such person immediately becomes eligible for retirement and may be retired at 
any time.  

In answer to your second question, I call your attention to the last portion of the proviso 
which states:  

"Nowithstanding any requirement that such person shall have served five (5) years 
consecutively and immediately prior to his or her retirement."  

If the proviso had intended to allow a person who otherwise comes within the act to be 
retired prior to reaching the age of 60 years, when such person had 30 years service, 
such intention would undoubtedly have been made clear in this portion of the proviso 
which specifically referred to the one requirement of five years consecutive service, but 
omitted any reference to the age of the person to be retired.  

In view of the foregoing, it is my opinion that the proviso involved is only material in 
connection with waiving of the requirement of five years consecutive service 
immediately prior to a person's retirement and does not affect the additional requirement 
that a person otherwise eligible for retirement must be over the age of sixty.  

By HARRY L. BIGBEE,  

Asst. Atty. General  


