
 

 

Opinion No. 45-4720  

May 17, 1945  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: Mr. E. R. Cooper Asst. District Attorney Las Vegas, N. M.  

{*71} I have your letter of May 16, 1945 wherein you request an opinion of this office as 
to whether a man in the armed forces can be penalized by the Assessor for non-
rendition of his taxes as provided by statute.  

Title 50, App., Sec. 560 U. S. C. A. provides in part, as follows:  

"(1) The provisions of this section shall apply when any taxes or assessments, whether 
general or special (other than taxes on income), whether falling due prior to or during 
the period of military service, in respect of personal property, money, or credits, or real 
property owned and occupied for dwelling, professional, business, or agricultural 
purposes by a person in military service or his dependents at the commencement of his 
period of military service and still so occupied by his dependents or employees are not 
paid.  

(4) Whenever any tax or assessment shall not be paid when due, such tax or 
assessment due and unpaid shall bear interest until paid at the rate of 6 per centum per 
annum, and no other penalty or interest shall be incurred by reason of such 
nonpayment. Any lien for such unpaid taxes or assessment shall also include such 
interest thereon."  

It is noted that this section applies only in respect to taxes on personal property, money 
or credits, or real property owned and occupied for dwelling, professional, business or 
agricultural purposes by a person in military service or his dependents {*72} at the 
commencement of his period of military service and still so occupied by his dependents 
or employees.  

If such property is involved, in our opinion, under the provisions of Sub-section 4 of this 
section, no penalty in addition to the 6% provided in the statute, may be collected in 
addition to the actual taxes assessed.  

You further ask whether it is necessary to get a court order to cancel a penalty for non-
rendition of taxes, if such penalty is placed on the roll by the assessor.  

While the Soldiers and Sailors Relief Act is silent as to this question, it would appear 
that since the penalty, while placed on the tax roll in error is void, it should only be 
removed by order of court.  

By HARRY L. BIGBEE,  



 

 

Asst. Atty. General  


