Opinion No. 45-4745
July 5, 1945
BY: C. C. McCULLOH, Attorney General

TO: Mr. Earle Kerr, Director School Tax Division Bureau of Revenue Santa Fe, New
Mexico

{*98} We are in receipt of your letter of July 1, 1945 in which you ask the following
guestion:

"May a taxpayer, subject to manufacturers or processors tax under sub-section 201-B,
Chapter 73, Laws of 1935, who is required to pay Federal Excise Tax on the product
processed deduct the amount of Federal Taxes from his tax measure from each levy
assessed against him?' (Sec. 76-1404 of the 1941 Compilation)

Section 201-B imposes a tax equal to one-fourth of one per cent of the gross receipts of
the business of every person engaged in the business of manufacturing, processing or
preparing for sale or commercial use. Section 76-1413 of the 1941 Compilation provides
in part:

"In all computations of the tax levied by this act, there shall be excepted from the gross
receipts or gross proceeds of sales of any business all sums paid by the taxpayer to the
United States as taxes on the product produced or sold, or on such business; * * *"

In view of this later section, if the taxpayer has paid a tax to the United States on a
product produced or sold, he may deduct such sum from the gross receipts or gross
proceeds of his sales.

As | am informed, that the manufacturer or producer involved manufactures tires, your
attention is directed to Title 26, Section 3400 of the U.S.C.A. which provides in part as
follows:

"(a) Tax. There shall be imposed upon the following articles sold by the manufacturer,
producer, or importer, a tax at the following rates:

(1) Tires wholly or in part of rubber, 5 cents a pound on total weight."
Since this tax is imposed only if the seller is a producer or manufacturer, it is an excise
tax upon the manufacturer, and not a sales tax. See Con-Rod Exchange, Inc. v.

Henrickson, 28 Fed. Supp. 924, dealing with a tax imposed in identical language.

In view of the foregoing, if the manufacturer or processor involved pays the
manufacturer's excise tax imposed by Title 26, Section 3400 of U.S.C.A., he may



deduct the amount of the taxes so paid to the Federal Government from his gross
receipts or gross proceeds in computing the tax imposed by Section 76-1404 B.

In passing, your attention is directed to the case of Skinner v. U.S. 8 Fed. Supp. 999,
which holds that the manufacturer's excise tax imposed by 26 U.S.C.A. 3400 applies
only to newly manufactured tires and not to retreaded tires.

Trusting the foregoing sufficiently answers your inquiry, | am

By ROBERT W. WARD,

Asst. Atty. General



