
 

 

Opinion No. 45-4764  

July 24, 1945  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: Mr. R. F. Apodaca Superintendent of Insurance State Corporation Commission 
Santa Fe, New Mexico  

{*113} Replying to your letter of July 21, 1945, wherein you request an opinion as to 
whether the following provision in an insurance policy is in conflict with Section 60-601, 
subsection (6), of the N.M. 1941 Compilation:  

"After this Policy shall have been in force for twenty -- fifteen years from the date hereof, 
and after all premiums due {*114} hereon shall have been paid in full, it shall thereafter 
be treated as an annual dividend policy, and the Insured will thereafter receive such 
dividends as may be determined and apportioned to policies of like classification by the 
Board of Directors of the Company."  

"(6) If it be a participating policy, a provision that the policy shall participate in the 
surplus of the company and that, beginning not later than the end of the third policy 
year, the company will annually determine the portion of the divisible surplus accruing 
on the policy, and that the owner of the policy shall have the right each year to have the 
correct dividend arising from such participation in the case of term policies of insurance 
paid in cash * * *"  

Our Legislature, in enacting the above section, Section 60-601, attempted to prevent 
the delay of paying earnings out of surplus created on insurance policies. No doubt the 
Legislature had in mind that insurance companies are prone to delay payment of 
earnings, and thereby reward those who continue the policy for the full term at the 
expense of those who may cancel or die before the term of the policy.  

The paragraph quoted from the policy mentioned is misleading in its title. What does it 
participate in after twenty years? Does it participate in dividends earned during the 
twenty years, or after the term of the policy?  

If the dividends, or a portion thereof, mentioned were earned during the twenty year 
period, then it is in conflict with Section 60-601.  

There is also another conflict with the above mentioned section, which provides for 
correct dividends, and not "as may be determined by the Board of Directors of the 
company."  

In Words and Phrases, "Participate", Page 132, it is stated:  



 

 

"Expert evidence that the word 'participate' has a technical significance or meaning in 
the business of life insurance, and when used in connection with a premium or policy 
means a sharing of any and all profits accruing to the company or class to which the 
individual or policy belongs, held admissible." Fry v. Provident Sav. Life Assur. Soc. of 
New York, Tenn., 38 S. W. 116, 126.  

By THOS. C. McCARTY,  

Asst. Atty. General  


