
 

 

Opinion No. 45-4741  

June 29, 1945  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: Mr. C. R. Sebastian State Comptroller Santa Fe, New Mexico  

{*94} We are in receipt of your letter of June 25, 1945 and the enclosed letter from Tom 
Popejoy, business manager at the University. In connection with Chapter 50 of the Laws 
of 1945, which is the new retirement act, he asks three questions which are as follows:  

"1. What is the definition of a regular, full-time employee? Would this include individuals 
who worked for a week or a month on a full-time basis, and were then replaced by 
someone else?  

"2. Some of our faculty are employed on the basis of a nine months' term at a given 
annual salary, and they are then employed for the summer session with extra 
remuneration. Would the amount of the salary for the nine months' term and the 
summer session be used in the computation?  

"3. We have a large number of individuals employed on projects for which we receive 
reimbursement from the Federal government. It is our theory here that they would 
probably be under the Retirement Act, since their employment here counts toward the 
retirement years."  

In answer to his first question, no exact definition can be given of the term "regular full-
time employee" which is used several times in Chapter 50. Each case would have to be 
determined on its individual circumstances. It is, however, apparent that by the term 
"regular full-time employee" the Legislature intended to distinguish such employees 
from special employees, temporary employees, and part-time employees. In the case of 
Cote v. Bachelder -- Worcester Co. (N.H.) 160 Atl. 101, the Court said:  

"In an industrial community, term 'full time' has acquired definite significance recognized 
by popular usage. Like terms 'part time' and 'over time', it refers to customary period of 
work; and all three terms assume that a certain number of hours per day or days per 
week constitute respectively a day's or week's work within a given industry or factory. 
'Full time' in Compensation Law signifies normal and customary period of labor per day 
or week for kind of work employee performs."  

See also American Tobacco Co. v. Grider, 47 S. W. 2d 735, 243 Ky. 87, where the 
Court held that the words "full time" meant a full working day for six days every week of 
the year, since such was the customary {*95} period of work of employees of the 
industry. Also see Aebli v. Board of Education, 145 P. 2d 601, 619; Mc-Carty v. School 
District, 225 P. 835, 75 Colo. 305.  



 

 

Thus, it appears that as used in this statute, the Legislature contemplated an employee 
as being a "regular full time employee" if he worked the hours in the day, the days in the 
week, and the months in the year customary to school employment. However, the mere 
fact that an employee, in addition to his school work, has another occupation would not 
prevent him from being a regular full time employee, if he, in fact, works the customary 
time. See the case of Johnson v. Stoughton Wagon Co., 95 N. W. 394, 397, 118 Wis. 
438., where the court held that an employee gave his full time to the company's service 
even though he did not devote all his waking hours to such occupation. The Court held 
this inasmuch as he devoted his entire business day of approximately nine hours and a 
portion of his evenings to the company's service. Thus, the fact that he at other times of 
the day attended to oher business did not make him less than a full-time employee 
anymore than if he had devoted such time to recreation.  

In the second portion of his first question, Mr. Popejoy inquires with respect to an 
individual who worked for a week or a month on a full time basis and was then replaced 
by someone else. This phase of the question is covered in part by the foregoing. 
Further, if the employee was hired for a week or a month to do a special job, he would 
not be a regular employee, but rather a special one. If he took a position that was an 
integral part of the institution and was replaced by someone else, he position would be 
one held by a regular full time employee so that the 3% contribution provided by Section 
6 of Chapter 50 would include the salary to the successive employees holding such 
position.  

The only other phase of the act under which this question would arise would be in 
computing how many years the person had been employed by the schools of this state. 
It appears that a portion of a year in which a person was employed by one of the 
schools of this state could be added to the portion of a year worked at a different time in 
determining the number of years the person had been employed by the schools of this 
state.  

In answer to Mr. Popejoy's second question, it appears to the writer that the salary of 
the faculty members should be the total salary received during the year, even though a 
portion is paid for the teaching of nine months and another portion paid for the teaching 
of the three months summer session. It appears that this situation is just the same as 
though one contract were entered into for the combined salary or as though during the 
term the salary of the teachers were increased.  

In answer to his third question, there are only two issues involved: First, is the individual 
a regular full time employee of the institution? If so, and if such person were employed 
the required length of time, he would be entitled to retirement.  

Secondly, is such person on the payroll of the institution as its regular full time 
employee? If so, his salary should be included in computing the 3% contribution of the 
institution as provided by Section 6 of Chapter 50.  

Trusting the foregoing sufficiently answers your questions, I am  



 

 

By ROBERT W. WARD,  

Asst. Atty. General  


