
 

 

Opinion No. 45-4801  

October 3, 1945  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: Mr. Bryan Johnson, Chairman Special Committee Albuquerque Bar Association 
Albuquerque, New Mexico  

{*142} We have your letter of October 2, 1945, signed by the various members of the 
Special Committee of the Albuquerque Bar Association, appointed to study a recent 
opinion given by this office concerning soldiers' exemptions in connection with joint 
tenancies. You state that your local problem is confined to a conveyance to husband 
and wife jointly, with soldiers' exemption claimed by the husband.  

As you point out, we merely held that so far as joint tenancies are concerned, 
exemption could only be claimed as to the amount of the interest owned by the soldier. 
Our opinion did not discuss what constitutes a joint tenancy; and while it is further 
pointed out that your letter concerns a conveyance to husband and wife jointly, the 
specific wording used in such conveyances is not set out. However, the facts given are 
sufficiently clear to give an opinion on this matter.  

The question of the nature of estates created by the husband and wife was discussed at 
some length in an opinion of this office numbered 4567, where it was held that a 
tenancy by the entirety is created under the same circumstances that a joint tenancy is 
created, except that if a husband and wife relationship is involved, a tenancy by the 
entirety is created, and not a joint tenancy.  

In addition to cases cited in such opinion, a copy of which is herein enclosed, we call 
your attention to the holding in the case of Hernandez v. Becker, 54 F.2d 542, which 
concerned a New Mexico problem.  

A tenancy by the entirety, as stated in the cases cited in Opinion No. 4567, and in the 
case of Hernandez v. Becker, supra, hold that under the fiction of the common law, that 
the husband and wife are one person, that both the husband and the wife are 
considered to own the entire estate when property is held as tenants by the entirety. 
Therefore, since under the fact situation which you submit to us, a joint tenancy is not 
involved, but a tenancy by the entirety is involved, wherein the husband is considered to 
own the entire estate, he would, if entitled to soldiers' exemption, be entitled to claim 
exemption on the entire property.  

By HARRY L. BIGBEE,  

Asst. Atty. General  


