
 

 

Opinion No. 46-4862  

February 25, 1946  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: Mr. M. Ralph Brown District Attorney Albuquerque, New Mexico  

{*193} In your letter dated February 20, 1946, you ask several questions pertaining 
{*194} to municipal elections and registration.  

First, you inquire whether registration for voters living in the City of Albuquerque closes 
30 days prior to the municipal election for all purposes.  

I am enclosing a copy of Opinion No. 4037, which covers this question, to the effect that 
registration closes for persons living inside the municipal limits 30 days prior to the 
municipal election, but that the County Clerk may continue to receive registrations from 
persons in outlying precincts.  

Your second question is: "Does the phrase 'shall close registration' mean that all 
registration closes, or can the County Clerk accept registration for all purposes, but not 
use any of the registration for municipal elections?"  

Section 56-217 does not prohibit the County Clerk from receiving affidavits of 
registration at all times, but only requires that he close registration 30 days before any 
election. Where the 30th day before an election falls on Sunday, this office has 
previously ruled that registration should be allowed all during the following Monday. See 
Opinion No. 4482 of the 1943-1944 Report of the Attorney General.  

As to persons living within the municipality, if the County Clerk accepts affidavits of 
registration from such persons, he should not place such affidavits in the permanent 
registration book, but should keep them separate until after the municipal election.  

The question might arise as to the use of the triplicate copy of the affidavit by a person 
desiring to vote, but under Section 56-245 of the 1941 Compilation, if a person attempts 
to vote without his affidavit being in the registration book, his vote is not counted, but 
should be placed in an envelope, pursuant to said section.  

Your third question is whether persons in a municipality who do not intend to vote in the 
municipal election are discriminated against by being barred from registration.  

So long as the Clerk is willing to receive affidavits from such persons, and hold them 
until after the municipal election, I do not see that such persons are discriminated 
against.  



 

 

In answer to your fourth question, regarding change of party affiliation during the 30 day 
period prior to municipal elections for voters living within the municipality, Section 56-
217 requires that the registration be closed, and this would mean that no original 
affidavits of registration should be placed in the registration book during the 30 day 
period. However, there is no prohibition against the Clerk changing party affiliation as to 
registration affidavits previously filed in the Clerk's office up until the time of the 
Governor's Proclamation on the Primary Election.  


