
 

 

Opinion No. 46-4847  

January 30, 1946  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: Mr. C. R. Sebastian State Comptroller Santa Fe, New Mexico  

{*181} We are in receipt of your letter of January 29, 1946, in which you ask whether it 
would be possible, in an {*182} election in which a municipality proposes to issue street 
improvement bonds to its full borrowing capacity, to also vote sewer bonds in excess of 
the 4% limitation absorbed by the street improvement bonds.  

This office, in Opinion No. 4821 A, has held that previously issued sewer bonds must be 
included in calculating whether a municipality has reached its 4% limitation.  

Article 9, Section 13, provides, in part:  

"No city, town or village shall ever become indebted to an amount in the aggregate, 
including existing indebtedness, exceeding 4% of the value of the taxable property 
within such county, city, town or village * * * and all bonds or obligations issued in 
excess of such amount shall be void. Provided that any city, town or village may 
contract debts in excess of such limitation for the construction or purchase * * * of a 
sewer system for such city, town or village."  

Under this section the prohibition is against becoming indebted. Thus, the holding of an 
election, leading up to the issuance of bonds is not prohibited.  

It is, therefore, my opinion that a municipality may, at the same election, vote on the 
issuance of street bonds, which would bring the municipality's indebtedness up to the 
4% limitation, and also vote on sewer bonds, which would exceed the limitation. 
However, to make both bond issues valid and enforceable, it would be necessary for the 
municipality to first enact the ordinance contracting the debt for the street improvement 
bonds, and also issue such bonds before enacting the ordinance and issuing the sewer 
bonds. If this procedure were followed, the street improvement bonds would be valid 
because, at the time they became debts, the 4% limitation would not be exceeded. The 
sewer bonds would be valid, since Article 9, Section 13, specifically permits the 
contracting of a debt for such purposes in excess of the 4% limitation.  

By ROBERT W. WARD,  

Asst. Atty. General  


