
 

 

Opinion No. 46-4865  

February 26, 1946  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: Mrs. Georgia L. Lusk Superintendent of Public Instruction Department of Education 
Santa Fe, New Mexico  

{*196} We are in receipt of your letter of February 25, 1946 and the enclosed letter of 
the Superintendent of Santa Rosa city schools. You ask us to give our opinion on the 
two questions propounded in the Superintendent's letter. These questions are as 
follows:  

"1. A duly elected member of the municipal school board was called to active duty in the 
armed services and in his absence the remaining members of the board selected a man 
to take his place. When the man returns from the services does he automatically 
resume his place on the board and the member appointed in his place drop off the 
board? If the elected member wished the appointed one to serve out his term will it be 
necessary for him to submit his resignation from the board?  

"2. Does the President of a municipal Board of Education have a vote on all matters or 
is he allowed to vote only in case of a tie?"  

In answer to the first question, your attention is directed to Chapter 123 of the Laws of 
1943 which provides in part as follows:  

"Section 4. The officer, agent, employee, board or other agency of the State, or of its 
departments, agencies, counties, municipalities or political subdivisions, who is by law 
authorized to fill ordinary vacancies in the public office or employment so permanently 
abandoned, as provided in section 3 hereof, is hereby authorized, empowered and 
directed to appoint to such public office or employment some qualified person who shall 
thereafter receive the salary and perform the duties thereof until the expiration of the 
term of the former incumbent or until his successor shall have been elected, appointed 
or otherwise chosen and qualified or until the former incumbent shall have been relieved 
from active duty in the armed services and shall have resumed the personal 
discharge of the duties of such public office or employment."  

You will note from this section that the reinstatement is not automatic and that the 
appointed officer holds until the incumbent shall have resumed personal discharge of 
the duties.  

It is, therefore, my opinion that when the incumbent returns from service he does not 
automatically resume his place on the board. It is further my opinion that it is not 
necessary for him to submit his {*197} resignation from the board in order to permit the 



 

 

appointed member of the board to serve. All that is necessary is that he fail to resume 
personal discharge of the duties.  

In answer to the second question, your attention is directed to Section 55-906 of the 
1941 Compilation which provides that a president etc. . . . shall be elected from the 
members of the board. As the president is a member of the board and as there is no 
statute governing the voting by municipal boards of education, it is my opinion that 
under parliamentary procedure the president as a member of the board is entitled to 
vote on all matters, whether there be a tie or not. See 46 C. J. 1382.  

By ROBERT W. WARD,  

Asst. Atty. General  


