
 

 

Opinion No. 46-4912  

June 20, 1946  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: Mr. Raymond Huff, President State Board of Education Santa Fe, New Mexico  

{*239} You have asked our opinion on the following question: Has the State Board of 
Education power to order the consolidation of two school districts when schools have 
been conducted in each district during the preceding year?  

Sec. 55-1903 of the 1941 Compilation is as follows:  

"Whenever any county board of education shall determine by resolution that substantial 
economies can be effected and standards of education improved by the consolidation of 
any two (2) or more rural school districts within the county and shall furnish a copy of 
such resolution to the state board of education, the state board of education may order 
the consolidation of such districts; and likewise, when the state board of education 
shall determine and make definite findings at the conclusion of any survey made 
under the provisions of this act (Secs. 55-1901 to 55-1904) that substantial 
economies can be effected and the educational standards raised by the 
consolidation of any two (2) or more school districts, said board may order the 
consolidation of such districts." (Emphasis ours).  

Sec. 55-1904 first provides for the consolidation of school districts where no school was 
conducted during the previous year; and then provides as follows:  

"* * * in all other cases where consolidations are ordered by the state board of 
education, the state board of education {*240} shall determine after such hearing as 
may be prescribed by the state board, the district or districts to which such consolidated 
areas are to be annexed and the boundaries of the consolidated districts. * * *"  

In view of the foregoing, it is my opinion that the County Board of Education may 
recommend the consolidation of two school districts.  

As an alternative procedure, the State Board of Education is vested with the discretion 
to order the consolidation of two school districts. However, certain conditions precedent 
must be made before the State Board of Education can order such consolidation: (1) 
The State Board of Education must find that substantial economies can be effected and 
that the educational standards will be raised by the consolidation of the school districts; 
(2) These findings can be made only after the survey provided for by Sec. 55-1901, as 
amended by Chap. 38, Laws of 1945, since such findings are required to be made "at 
the conclusion of any survey, etc."  



 

 

Having ordered the consolidation of a particular district or districts, the State Board of 
Education may then determine the district to which such consolidated areas are to be 
annexed, after conducting such hearing as the State Board may prescribe.  

I want to call your attention to the fact that what has been said above applies only in the 
event schools have been conducted in the district to be consolidated, a different 
procedure being provided in the event that no school has been conducted in a particular 
district due to the transportation of pupils.  

You also ask our opinion as to whether a consolidation, such as outlined above, would 
be valid even though the survey provided by Sec. 55-1901, as amended, was not 
conducted until after April 1st of any year.  

While this section provides for a survey to be made each year prior to April 1st, it does 
not appear to me that this provision is mandatory since it could not have been 
contemplated by the Legislature that the State Board of Education caused the survey to 
be made each year in each school district in the state.  

Further, under the provision for consolidation, no time is specified for effecting the 
consolidation, the only requirement being that it be based upon a survey.  

Therefore, it is my opinion that if the survey is actually conducted and the consolidation 
based upon the facts disclosed by such survey, the same would be valid.  

I am not, however, at this time deciding when the consolidation would be effective for 
budgetory tax and other purposes. There is no doubt that because of these factors the 
Legislature provided for the survey to be held prior to April 1st.  

By ROBERT W. WARD,  

Asst. Atty. General  


