
 

 

Opinion No. 46-4923  

July 9, 1946  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: C. R. Anderson Assistant District Attorney Carlsbad, New Mexico  

{*247} In your letter dated July 5, 1946, you ask two questions as follows:  

"(1) Assume that an otherwise qualified voter is registered in Voting Division A of 
Precinct 1, and resides in Voting Division B in Precinct 1; can this voter legally vote in 
Voting Division A of Precinct 1, where he is registered, though he is an actual resident 
of another district of the same precinct?  

"(2) Assume that a voter resides in Voting Division A of Precinct 1, and he is selected to 
become an election official of Voting Division B in Precinct 1; can this person legally act 
as an election official in a voting district where he does not actually reside, although he 
is a registered voter in another voting district of the same precinct?"  

I am enclosing a copy of Opinion No. 4576 in which the first question seems to have 
been answered.  

In answer to your second question, Article 5, Section 13 of the state Constitution 
provides as follows:  

"All district, county, precinct and municipal officers, shall be residents of the political 
subdivisions for which they are elected or appointed."  

The Supreme Court, in the case entitled Gibbany v. Ford, 29 N.M. 621, held that a ward 
within a municipality, set up merely to facilitate {*248} in the conduct of elections in such 
municipalities, is not a political subdivision and that the Legislature cannot require 
residence within a given ward as a prerequisite for holding the office of alderman to 
represent a given ward. By analogy, it would seem that an election district or voting 
division within a precinct is not a political subdivision, since an election district is 
established merely to facilitate the conduct of elections and does not perform any 
governmental functions sufficient to constitute such election district a political 
subdivision.  

Election officials are public officers, appointed for the purpose of conducting a particular 
election. If there is only one voting division in a given precinct, the election officials are 
unquestionably precinct officers. The fact that election districts may be set up in a 
precinct does not change the nature of the office of election officials in the precinct 
merely because additional officials are appointed to facilitate the conduct of elections. 
For that reason, the election officials in election districts remain precinct officers of the 
precinct in which such election district is a part.  



 

 

Section 56-316 of the 1941 Compilation, in connection with qualifications of election 
officials, uses this language:  

"All election officials, including challengers, and watchers, shall be legal residents of the 
precinct wherein the election at which they serve is held."  

This requirement is in conformity with the section of the Constitution above quoted and 
it is noted that the Legislature does not attempt to require election officials to be 
residents of a particular election district or voting division within a given precinct.  

It is true, under Section 56-315, that the Legislature undoubtedly contemplated that 
election officials in a given election district should be residents of such an election 
district. Under said section county chairmen are authorized to submit lists of names of 
qualified electors in each election district who are registered in such district and from 
this list, the county commissioners are required to appoint judges of election and 
counting judges. However, in the event no such list is submitted by the county 
chairman, or in the event no qualified elector of a dominant political party is a resident of 
a given election district, the county commissioners may proceed to appoint election 
officials to represent such party from among the residents and qualified electors of the 
precinct within which such election district lies.  

It is, therefore, my opinion that a person may legally act as an election official in a voting 
division or election district in which he does not actually reside, provided he is a 
registered voter affiliated with the party he represents, and a resident of the precinct of 
which such voting district or election district is a part.  


