
 

 

Opinion No. 46-4908  

June 14, 1946  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: J. D. Robb, Dean College of Fine Arts University of New Mexico Albuquerque, New 
Mexico  

{*235} We are in receipt of your letter of June 10, 1946 in which you recite the following 
facts:  

"One of the members of the faculty joined the staff of the University in September 1929. 
He is now fifty-five years of age. Up to 1941 he served on a part-time basis. In 1941 he 
was placed on a full-time basis. His salary year for each fiscal year since then has been 
as follows:  

1941-2 $ 1800 
1942-3 $ 1800 
1943-4 $ 2000 
1944-5 $ 2200 
1945-6 $ 2400  

In February this year he was notified, for reasons of teaching policy, that it would be 
necessary to put his teaching contract on a half-time basis at $ 1200 per annum 
beginning on July 1, 1946, but that the University could probably make use of the other 
half of his time in a non-teaching capacity at an annual stipend of $ 1200, making his 
total compensation $ 2400 for the fiscal year. The administration of the University feels 
a moral responsibility not to take away, if it is legally possible to safeguard them, the 
inchoate rights of this employee (who has served the University faithfully for almost 
seventeen years) to a pension under the law."  

In view of these facts, you ask several questions as to the applicability of Chapter 50 of 
the Laws of 1945, the present retirement law. The pertinent portions of this chapter are 
as follows:  

"Section 1. The board * * * may * * * retire from active service and establish an emeritus 
employment status with any teacher, supervisor, custodian, nurse, principal, 
superintendent or other regular full time employee of the public schools or any regular 
full time employee of the aforesaid state institutions under the following conditions: 
* * *  

When the said teacher, supervisor, custodian, nurse, principal, superintendent, other 
regular full time employee of the public schools or any regular full time employee of 
the aforesaid state institutions, or said departments and boards, who is over the age 
of sixty (60) years, and has been employed in the public schools, or in said institutions 



 

 

or departments, or in a combination of such services, of this state for at least fifteen (15) 
years, said person may be retired."  

"Section 2. When any person who has served as an employee {*236} of the public 
schools, the state educational institutions, the State Board for Vocational Education, the 
state department of education, as state education budget auditor, as state director of 
retirement, or in any combination of said employments for (20) years or more is retired 
as herein provided, he shall be entitled to receive annually for the remainder of his 
natural life and beginning at the date of such retirement 60% of the average annual 
salary paid to him on account of his employment during the five years of full time 
employment at full time salary next preceding the date of retirement;"  

As a preliminary to answering your questions I would like to analyze the statute 
generally. It appears that the Legislature created two classifications of employees 
entitled to retirement: First: teachers, supervisors, custodians, nurses, principals and 
superintendents; and, secondly, other regular full time employees. The first 
classification is limited to professional employees, while the second might include 
nonprofessional as well as professional employees. To qualify under the latter 
classification, the employee must be a regular and full time employee as distinguished 
from a part-time or special employee. I enclose herewith copy of Opinion No. 4741 
dealing with this distinction.  

Next the question arises whether the two classifications of employees must have 
worked full time throughout their entire 15 years in order to be entitled to retirement. 
Section 2 of this act demonstrates that the Legislature contemplated the retirement of at 
least some employees, even though they had not worked full time during their entire 
tenure, since it provides that their retirement shall be based on the average annual 
salary paid on account of employment "during the 5 years of full time employment at full 
time annual salary next preceding the date of retirement." Had the Legislature not 
contemplated that some employees entitled to retirement might not have worked full 
time during all of their last 15 years employment, there would have been no need for 
this provision.  

Therefore, it is my opinion that a teacher or other person falling within the first 
classification may be retired even though not employed at full time during all of the 15 
years. The same results will not necessarily follow as to a regular full time employee 
since to be entitled to retirement, such employee must be classified as a full time 
employee. Such a result seems strange, but must necessarily be true in order to give 
effect both to the language "regular full time employee" and the obvious legislative 
intent shown by the language "full time employment at full time annual salary" quoted 
above.  

I turn now to your specific questions:  



 

 

1. Does not the Act, Chapter 50, Seventeenth Legislature, providing for the retirement of 
super-annuated or disabled employees, etc. of state educational institutions apply to 
part-time as well as full-time employees?  

It is my opinion the act applies to part-time employees who fall within the first 
classification, but not to those who fall within the second.  

2. Does a year of part-time service count as a full year under the act named?  

It is my opinion that it does as to employees within the first classification, but not as to 
those within the second.  

3. Assuming that the employee referred to is employed on a full-time basis as above set 
forth (one-half time at teaching and one-half time at other duties) and is reengaged on a 
full-time basis each year until he attains the age of sixty, will he be entitled to a pension 
under the act if he then retires?  

It is my opinion that the proper answer to this question is "yes" on either of two grounds. 
If the employee {*237} is a full time employee, then he is entitled to retirement. In any 
event, since he would be teaching part-time and so classified as a teacher, he would be 
entitled to retirement as such. In determining the retirement pay, it appears that the 
entire sum paid to him on account of his employment should be used as a base.  

In view of the newspaper reports of a controversy arising out of the facts related above, 
I want to make it clear that this opinion is limited strictly to the legal questions involved.  

By ROBERT W. WARD,  

Asst. Atty. General  


