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OPINION  

SUTIN, Judge.  

{1} Taxpayer appeals a decision of the Commissioner which imposed a gross receipts 
tax on the sale of mobile homes.  

{2} The facts were stipulated. Taxpayer is engaged in the business of selling mobile 
homes to people throughout the state. It maintains an inventory of mobile homes from 
which sales are made.  

{3} Section 72-16A-12.10, N.M.S.A. 1953 (Repl. Vol. 10, pt. 2, 1973 Supp.) of the Gross 
Receipts and Compensating Tax Act reads:  

Exempted from the gross receipts tax are the receipts from selling vehicles on which a 
tax is imposed by section 64-11-15 N.M.S.A. 1953.  



 

 

{4} Section 64-11-15, N.M.S.A. 1953 (2d Repl. Vol. 9, pt. 2, 1975 Supp.) of the Motor 
Vehicle Code reads in pertinent part:  

... [T]here is imposed an excise tax on the issuance of every original and subsequent 
certificate of title for vehicles of a type required to be registered in this state, except 
mobile homes, in the case of sales or resales thereof.... [Emphasis added]  

{5} Section 64-1-8 provides:  

As used in the Motor Vehicle Code:  

* * * * * *  

E. "mobile home" means a house trailer, other than one [1] held as inventory for sale 
or resale, that exceeds either a width of eight [8] feet or a length of forty [40] feet when 
equipped for the road; [Emphasis added]  

{6} Taxpayer's syllogistic reasoning of statutory construction sounds meritorious. They 
contend that mobile homes are not subject to the excise tax, but since trailers held as 
inventory are not mobile homes, they must be subject to the excise tax. Therefore, since 
an excise tax is imposed, receipts from sales of mobile homes held in inventory are 
exempt from the gross receipts tax. We disagree.  

{7} Mobile homes held as inventory are not required to be registered. Therefore, the 
excise tax is not imposed on mobile homes whether "held as inventory for sale or 
resale", or not. The purpose of the inventory exception in the definition of "mobile home" 
was to exclude this class from imposition of the property tax, which also utilizes this 
definitional section.  

{8} We, therefore, conclude:  

The tax on gross receipts exempts that class of mobile homes on which the excise tax 
is imposed. The excise {*650} tax is not imposed on mobile homes. Therefore, the gross 
receipts from the sale of mobile homes held as inventory are not exempt from the gross 
receipts tax.  

{9} Taxpayer's receipts from sale of mobile homes are subject to the gross receipts tax.  

{10} Affirmed.  

{11} It is so ordered.  

HERNANDEZ and LOPEZ, JJ., concur.  


