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OPINION  

KENNEDY, Judge.  

{1} Petitioner Ronnie G. Bustos filed a petition for a certificate of redemption with 
respect to certain property under NMSA 1978, § 42-6-1 (1987). The trial court dismissed 



 

 

the petition as not timely filed and Petitioner appeals. We proposed to reverse in a 
calendar notice, and we received in response a memorandum in opposition from 
Purchasers Daniel Halderman and Joseph J. Garcia, and a memorandum in support 
from Petitioner. We have considered Purchasers' arguments and we are not persuaded 
by them. We therefore reverse.  

{2} Purchasers bought a tract of land at a foreclosure sale. The trial court entered an 
order approving the sale; the order was filed on March 5, 2003. The order stated that 
the sale was "subject only to the equity of redemption, said redemption period being one 
(1) month." Petitioner filed a petition for certificate of redemption on Monday, April 7, 
2003. Purchasers responded to the petition by arguing that it was not timely filed, and 
should have been filed on or before April 4, 2003. The trial court agreed and denied the 
petition.  

{3} The redemption period was reduced to one month under NMSA 1978, § 39-5-19 
(1965), which allows a redemption period to be shortened "to not less than one month." 
The redemption statute does not provide guidance on how one month is to be 
calculated. Where there is no other meaning indicated in the applicable statute, the term 
"month" is construed to mean a "calendar month." State v. Bishop, 108 N.M. 105, 107, 
766 P.2d 1339, 1341 (Ct. App. 1988). There is nothing in the applicable statute in this 
case that suggests that a "month" is anything other than a "calendar month." Unlike 
Bishop, however, the question in this case is not whether "month" means a calendar 
month or thirty days. The question before us is as follows: Does a "calendar month" run 
from a given date in one month, such as March 5, to that same given date in the next 
month, or April 5, or does it run from a given date in one month, such as March 5, to the 
date before that same date in the next month, or April 4? The question is crucial in this 
case because if the latter rule applies, April 4 occurred on a Friday and the attempt to 
redeem, filed on Monday, April 7, came too late. On the other hand, if the former rule 
applies, April 5 was a Saturday, and the petition to redeem was timely filed. See Rule 1-
006(A) NMRA 2003 (discussing computation of time and when it is necessary to 
exclude Saturdays, Sundays, and holidays in the computation).  

{4} Unfortunately, the authorities are not uniform on this question. Some courts hold that 
a "calendar month" runs from a given day in one month to the day with a corresponding 
number in the subsequent month. See 86 C.J.S. Time § 6 at 570-71 (1997). Other 
courts run a "month" from a given day in one month to the day before the 
corresponding day in the following month. See 74 Am. Jur. 2d Time § 8 at 576 (2001) 
(stating that a calendar month runs "from the beginning of a certain numbered day up 
to, but not including, the corresponding numbered day of the next month," but also 
noting that, under the Uniform Statute and Rule Construction Act, one month "ends on 
the day of the concluding month which is numbered the same as the day of the month 
on which an event determinative of the computation occurred"). In New Mexico, no 
opinion has addressed this question, and our appellate courts have given contrary 
indications as to how a redemption period should be calculated. See, e.g., Sun 
Country Sav. Bank v. McDowell, 108 N.M. 528, 531, 775 P.2d 730, 733 (1989) 
(stating that one-month right of redemption expired on April 21, where order confirming 



 

 

foreclosure sale was filed March 22); Reger v. Sanchez, 77 N.M. 641, 642, 426 P.2d 
786, 787 (1967) (stating that where property was sold at a foreclosure sale on October 
22, 1962, the three-month redemption period expired on January 22, 1963).  

{5} We believe the preferable rule is that a calendar month should run from the date of 
the court order triggering the right of redemption to the corresponding date of the 
subsequent month (or months, if the redemption period granted is more than one 
month). We reach this conclusion for three reasons. First, the legislature has strongly 
indicated a preference for this method of calculation, by enacting NMSA 1978, § 12-2A-
7(C) (1997). This statute creates a general rule that, where a period of time is 
expressed in months in a statute, "the period ends on the day of the concluding month 
that is numbered the same as the day of the month on which an event determinative of 
the computation occurred." Id. Although this provision is not controlling in this case 
because the redemption statute predates Section 12-2A-7 (see NMSA 1978, § 12-2A-
1(B)(1997)), we believe it to be good policy to follow the legislature's express intentions 
in the absence of controlling authority to the contrary.  

{6} Second, the rule we adopt today conforms with the requirements of Rule 1-006(A). 
This provision states that when computing any period of time prescribed by a court 
order, the day of the order shall not be included. Id. In this case, for example, March 5 
would not be counted in calculating the one-month redemption period, and one full 
calendar month would therefore include April 5. The same rule would apply to every 
redemption period expressed in months; the date of the court order triggering the 
redemption period would not be counted as part of that period, and the redemption 
period would expire on the date corresponding to the date of the order, in the 
subsequent month (or months, if more than one month was granted as a redemption 
period).  

{7} Finally, the rule we adopt today is consistent with the common understanding of 
when a one-month period, beginning on a certain date, will expire. We believe most 
people would assume that if they were given one month from March 5 to accomplish a 
certain task, that month would expire on April 5, not April 4. This is a reasonable 
interpretation, and given that forfeitures are not favored in the law, our conclusion that 
this rule should be adopted is strengthened. See Thomas v. City of Santa Fe, 112 
N.M. 456, 461, 816 P.2d 525, 530 (Ct. App. 1991) (noting that conditions in deed or 
contract should be construed to avoid forfeiture).  

CONCLUSION  

{8} Based on the foregoing, we hold that the one-month redemption period in this case, 
established by the trial court's order of March 5, did not expire until April 5. Since April 5 
was a Saturday, the petition for certificate of redemption filed by Petitioner on Monday, 
April 7, was timely. We therefore reverse and remand to the trial court with directions to 
consider the petition as timely.  

{9} IT IS SO ORDERED.  



 

 

RODERICK T. KENNEDY, Judge  

WE CONCUR:  

MICHAEL D. BUSTAMANTE, Judge  

IRA ROBINSON, Judge  


